Longyearbyen dagen etter, slik jeg tenker at det er (søndag, 15. desember 2015)

Da er sylta surret og ligger i kjelen for trekking. Enda et skritt nærmere jul 2015 12 20 - Longyearbyenfor oss. Noe annet er det sikkert i Longyearbyen. Ut fra bildene som har flimret forbi oss i tv-ruta, er det lett å skjønne at der oppe må det være svært annerledes. Byen er liten og består av litt over to tusen innbyggere. Stadig flere blir evakuert fra husene sine på grunn av faren for flere skred, hører jeg i radioen.

Jeg lukker øynene og flytter meg mentalt dit opp. Vi var der oppe sommeren 2011 for å besøke vår yngste datter som jobbet på www.huset.com lenger oppe i dalen, men på den andre siden. Vi lånte leiligheten hennes, ikke så langt fra der raset gikk og spaserte mye rundt i byen og hilste på mange av hennes venner og pratet med andre som vi traff tilfeldig. Etter noen dager fikk vi en god oversikt over den lille byen. Jeg sa den gang at jeg følte at jeg var i en westernby på attenhundre-tallet. Noen gikk, som den gangen, rundt i byen med rifle i hånden.

Bak de lukkede øynene mine ser jeg for meg at det fortsatt er flombelyst i skredområdet, kaldt og vindfullt, men menneskene rundt meg jobber fortsatt frenetisk med å rydde unna snø. Fellesskapet er sterkt og gir trøst til dem som er påvirket. Er de sikre på at alle er funnet?

I går på dagen var det førjulstid og sikkert fredelig akkurat som i resten av landet, men Longyearbyen er mindre, og de fleste kjenner til hverandre, i det minste av utseende. I dag prater alle om det som har skjedd. En er død og flere er skadd. Samtalene er forsiktige og trøstende. Alt og alle preges av det som har skjedd.

Det er slik jeg forestiller meg hvordan de har det der oppe. Vi er mange som sender gode tanker til dette samfunnet som også er en del av Norge.

 

 

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s