Jeg er for at vi tar imot så mange flyktninger som vi har kapasitet til å ta imot (27. september 2012)

Kanskje vi må strekke oss litt lenger enn vi føler at vi kan, men da må vi arbeide litt ekstra for å få det til. ”Skippertak” kalte vi det før.

Sandefjord er ikke akkurat oversvømt av innvandrere, så dette burde være lite problematisk.

–          Men, og dette ”men” er viktig. Jeg ønsker at alle innvandrere bør få en skikkelig innføring i den samfunnsoppbyggingen vi har, hvordan vi finner fram sosialt, hvordan vi oppfører oss i samfunnet og mot hverandre; eller hvordan vi aller helst bør oppføre oss mot hverandre. Det er ikke alltid at etnisk norske oppfører seg slik vi helst bør. I tillegg kommer selvfølgelig språket vårt.

Hensikten med dette er å gi innvandrere mulighet til å fungere og bidra til fellesskapet. Det småtteriet av innføring innvandrerne får i dag, er ikke nok.

Jeg tenker meg at dette opplæringsopplegget må vare i minst ett år for alle som kommer for å være her i flere år. Dette må gjelde for alle innvandrere; også kvinner som nå ofte blir hjemmeværende uten å delta i samfunnet.

Nylig snakket jeg med en innvandret dame som har vært her i tretten år og vært hjemmeværende med barn inntil for ett år siden. Hun tilhører ingen religion så dette har ingen ting med annerledes bekledning eller oppførsel å gjøre. Hun er kledd som oss og oppfører seg som oss, men vet lite om hvordan landet vårt og folket henger sammen.

–          ”Jeg har studert i hjemlandet i flere år”, sa hun, ”men da jeg kom hit ett år etter min mann, ble jeg gående hjemme med barna. Dette er ikke kultur fra mitt hjemland, men det bare ble slik”.

Hennes norsk er svært dårlig, og nettverket hennes er lik null; inntil for ett år siden.

Dette er slik det ikke burde være, men ofte blir det slik når innvandrere blir overlatt til seg selv i et nytt land der været om vinteren gjør at mennesker oppholder seg mye innendørs.

Hun tok for ett år siden kontakt med det internasjonale samfunnet tilknyttet en internasjonal barnehage og kom dermed ut blant andre mennesker.

For nye innvandrere er det lokale språket et must, kunnskap om samfunnsoppbyggingen et must, kulturen likeså. Jeg er ganske sikker på at mennesker som har fått skikkelig innføring og opplæring, raskt vil bli gode bidragsytere til fordel for landet vårt.

– – – 0 – – –

If you want to read the blog in your language, please use http://google.com and translate.

If you want to subscribe, please sign up with your email address in the bottom of the third column. This is free.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Mine tanker, Tanker og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s