Det store «vi og oss».

lørdag 4. mai 2024

Det store «vi og oss».

Alt dreier mot høyre blant folkemeningene. Enkeltmennesket fremfor fellesskapet. Kapitalistpartiet Høyre er de største, populistpartiet Frp stormer fremover, mens Arbeiderpartiet med sine sosialdemokratiske idéer ligger der det ligger. De andre partiene er mer særinteressepartier.

Men folket da? Hva mener vi egentlig? Og hvorfor mener vi det vi mener?

Er vi så greie at vi tenker på alle? Alle som trenger hjelp? Hjelp fra fellesskapet? Eller er det sånn at vi egentlig bare «gir faen». I alt og alle. Bare jeg har det bra. Jeg og mine. Med «jeg» først. Akkurat som Donald Trump sier det. Har vi blitt en gjeng med «Trumpister» som bare lefler med de rikeste? I håp om at «jeg» en gang også er der. Blant de rikeste. Er det sånn vi tenker? Har oljerikdommen som Listhaug stadig snakker om, gjort oss til en gjeng med egoister?

Vi har fått en stor mengde milliardærer som følge av landets oljerikdom. Og når disse menneskene har fått nok, og mer enn nok, ja, da er det guden Mammon som har overtatt. Han har tatt styringen på det som foregår i hodene deres, og da blir de redde, redde for at de må dele noe av formuen sin med andre, andre som ikke har det så greit.

Da stikker de av. Og nå er det Sveits som er mest aktuelt. Det er ikke så langt fra Norge, og der er det mange andre milliardærer som de kan menge seg med. Alle disse er opptatt av det samme. Beskytte pengene sine. For seg selv. Og siden de stort sett bare snakker med det samme fellesskapet, blir dette selvforsterkende. Og Mammon har overtatt. Fellesskapet blir en fiende som vil ta pengene fra dem.

Og vi. Hva gjør vi?

Mange av oss synes plutselig synd på disse stakkars milliardærene som har måttet flykte fra dette fæle fellesskapet som vil ta noen av pengene fra dem.

Bare noen tanker på en lørdag morgen.

Guatemala 2004 (foto Isabelle Rønning)

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar