Kapitel 26 – Lensberg på Sem og Semsgjengen (1962 – 1965)

DEL 4 – LENSBERG 1959 – 1962

Kapitel 26 – Lensberg på Sem og Semsgjengen (1962 – 1965)

Jeg mener å huske at vi flyttet fra Freste på høsten, og huset som vi flyttet inn i på Lensberg, var opprinnelig et bryggerhus tilhørende gården til Johan Bjerknes. Denne bygningen var smal og lang med vår leilighet i den ene enden og garasjer og vognskjul i den andre.

Hovedhuset der Johan og Gunhild bodde eller det vi kalte våningshuset etter det tyske das wohnungshaus, var veldig stort og besto av to fløyer. Hovedfløyen var bygget i tre etasjer og vinkelrett på denne hadde de bygget et lavere to etasjes hus for Ingvald og kona som var foreldrene til Johan.

Mor og far skulle ikke betale husleie, men som oppgjør skulle vi ha ansvaret for fjøsstellet annenhver helg om vinteren og tredje hver helg om sommeren, en jobb som jeg måtte være med på og fikk betalt for. En krone for morgenstellet for tolv kuer klokken fem søndag morgen var ikke spesielt populært i begynnelsen, men på en gård må jo alle være med å bidra, og etter hvert ble det mye mer arbeid og mye triveligere.

Det jeg husker spesielt fra denne tiden er vintrene når vi hadde kuldegrader. Med støvler på beina trasket vi nedover til fjøset, mens snøen knitret under fotsålene, og jeg hutret under fjøsjakka inntil jeg kom inn i fjøset og kunne krype inntil nærmeste ku som var god og varm. Siden har jeg alltid likt lukta av fjøs.

Mor og far hadde kjøpt en fem mål stor tomt på Langerød, i nærheten av der vi bodde tidligere for noe av pengene de fikk for Freste, og der skulle vi bygge nytt hus.

Jeg kom til samme skoleklasse som jeg hadde gått i tidligere, noe som lettet flytteprosessen for meg, men siden vi nå skulle bo på den andre siden av Semsbyen, måtte jeg søke opp nye kamerater, noe jeg begynte å bli lei av. Denne gangen var jeg allikevel heldig og fant en kamerat ikke så veldig langt unna, og det er denne kameraten som var starten på det jeg i dag kaller Semsgjengen, fem gutter på samme alder som meg, en gjeng som fortsatt møtes en gang i året, inkludert koner.

Vi flyttet inn på høsten og skolestarten gikk greit, men karakterene mine falt radikalt. Hvorfor, vet jeg ikke. Dessuten var jeg ikke i rute, verken i historie eller geografi, så jeg måtte lese meg opp ganske kraftig det første året, men da vi startet i sjette klasse lå jeg på samme nivå som de andre.

Om gården der vi bodde, hentet fra Sem og Slagen Bygdebok. Hovedhuset var bygget i vinkel og Ingvald Bjerknes med kone bodde i den delen som hadde fasade til høyre i bildet under, nærmest hønsehuset og med en praktfull hage nedenfor. Gunhild og Johan Bjerknes som var drivere da vi leide der, bodde i den største delen som vi ser kortenden av, og vi bodde i bryggerhuset som vi ser taket på midt i bildet.

Bryggerhuset lå for seg selv på den andre siden av veien som førte til de to andre gårdene på Lensberg, og til sommerfjøset nær skytebanen til Tønsberg Skytterlag.

Sem og Slagen bygdebok – gårdshistorie – første bind (hive.no)

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s