En fredelig utfasing av dieseldrevne biler (15. juli 2014).

For et par år siden kjøpte vi ny bil, ny bil for oss selv om den egentlig var seks år gammel. Dieseldrevne bilerKjøretøyet var godt utstyrt og godt behandlet, og med dieselmotor, en motortype som vi har erfaring med fra før. En motor som er seig og trekker godt, selv om den ikke er den raskeste å få opp i fart, men det var vi heller ikke på jakt etter.

Dieselmotoren var ankepunktet for oss som er mer enn gjennomsnittlig opptatt av miljø, men jeg unnskyldte det hele med at vi kjører jo så lite. Mesteparten av vinteren er vi på Gran Canaria der vi bruker buss, og når vi er hjemme bruker vi mye våre egne bein, så når vi sjekket hvor mye vi egentlig brukte bil siste året, endte vi med seks tusen kilometer. Altså langt under gjennomsnittet for to pensjonister. Vi endte med å rasjonalisere beslutningen vår med å si til oss selv at det var bedre at vi kjøpte denne bilen, i stedet for noen som kjørte mye lenger i året.

Men her om dagen var en venstrepolitiker på banen. Han ville forby bruken av dieselbiler i de større byene, dette fordi partikkelutslippet fra disse bilene er mye høyere enn fra biler med bensinmotor.

Dette hørtes jo ganske fornuftig ut, tenkte jeg, helt til Norges Automobilforbund kom på banen. De mente at eiere av dagens dieseldrevne biler ville føle seg lurt, ettersom dieselmotorer ble anbefalt av myndighetene da kjøretøyene ble anskaffet for flere år siden. Det var før man oppdaget at partikkelutslippet fra dieseldrevne biler var så høyt. Dermed er diskusjonen i full gang.

I dag tidlig, når jeg var ute og løp, slik jeg ofte gjør, vandret tankene fra det ene temaet til det andre, og med ett stanset denne vandringen ved dieselmotor-problematikken. Løsningen, tenkte jeg, må jo være at ingen lenger kjøper biler med dieselmotor, men at dagens eiere ikke blir satt i en vanskelig situasjon. Tankene vandret fra avgiftsøkning på diesel til forbud på bruk, slik venstrepolitikeren ønsket, og med ett kom løsningen til meg.

Kraftig avgiftsøkning på nye dieseldrevne biler vil jo redusere antall kjøpere og gi mer penger i statskassen. Disse inntektene kan brukes til å øke vrakpanten på denne typen biler slik at de raskere utfases. Samtidig vil eiere av eldre dieseldrevne biler ikke miste verdien på sin bil når de eventuelt selges.

Dette er jo selvfølgelig bare teori og tanker fra meg som har bil med dieselmotor og familie i Oslo, familie vi ønsker å besøke med vår egen bil.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s