Et fokus på mennesker, ikke penger (mai 2012).

Det er lørdag. Jeg ser på avisene som ligger foran meg og tenker over ukens oppslag.

  • Et Hellas der en god del av middelklassen har havnet på gaten fordi landet stadig må spare mer for å betale sin gjeld.
  • Et Spania med et svimlende tall av arbeidsløse unge fordi landet må spare for å betale sin gjeld.
  • Et Sverige der mange av ungdommene flytter til Norge for å få arbeid, fordi landet må spare.
  • Et Norge der Høyre forandrer sine fanesaker og snakker om at de skal bli et parti for arbeid, et parti de kaller et nytt arbeidsparti. Et parti for arbeid, men ikke for arbeidstagere.
  • Et Telenor som er i ferd med å tape milliarder og sannsynligvis får ny ledelse.
  • Et Orkla som kaster ut sine toppledere for å tjene mer penger.

Da jeg utdannet meg til markedsøkonom i åttiårene lærte vi om endringsledelse, at det viktigste i tiden framover var å bli dyktige til å styre et firma i en verden full av forandringer og at forandringstakten stadig ville øke. At det å legge vekt på menneskene i en slik verden ville bli viktigere enn noe annet. Menneskene, ikke pengene, fordi pengene ville komme hvis fokuset ville bli satt på menneskene.

Nå er jeg pensjonist og tenker at det vi lærte den gangen var riktig. Alt forandres stadig raskere, og det de fleste av oss har regnet som urokkelige bastioner, er i ferd med å bli noe helt annet. I en slik tid, kan det da være noe som er viktigere enn menneskene? I stedet velger både de overnasjonale organisasjonene, de nasjonale organisasjonene og bedriftsorganisasjonene å fokusere på pengene, på pengene i stedet for menneskene.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Lest i avisen, Mine tanker, Tanker og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s