Mitt tredje bokprosjekt: Forord.

Forord.

På senvinteren for fire år siden satt jeg hos den eneste gjenlevende av mine mange tanter. Mor skulle feire åttiårsdagen sin tidlig på sommeren, og jeg ville holde en tale til henne, men jeg trengte litt bakgrunnsstoff fra barneårene hennes, og tante var den eneste utenom mor som satt med dette stoffet.

Mens vi pratet åpnet hun den store veska si og hentet opp flere avisutklipp som hun la på bordet foran seg.

–          ”Her er din morfars dødsannonse”, sa hun og skjøv den mot meg.

Vi pratet videre og noe av samtalen dreide seg etter tantes ønske om mormor og morfar. Kanskje mest om morfars unge år etter at han kom alene som femtenårig rømling fra Island til Tønsberg.

Da jeg etter hvert så at tante begynte å bli trett, reiste jeg meg og takket for hjelpen. Hun fulgte meg til utgangsdøren og vinket da jeg rygget ut av innkjørselen hennes. Nå hastet det å få ned på papirene det jeg hadde fått greie på, så jeg stoppet bilen da jeg ikke lenger kunne se huset hennes, og en time senere la jeg notatarkene fra meg. Det ble nesten ti sider, og et godt startgrunnlag til talen.

Nå, fire år seinere, har jeg tatt frem disse notatene igjen og begynt å bearbeide stoffet sammen med det mor har fortalt, det ørene mine fanget opp da jeg var barn og det jeg husker fra samtalene med morfar da jeg var liten gutt.

Jeg husker ham som en svært alvorlig mann som var glad i barn som lyttet uten å avbryte, og jeg var et slikt barn. Jeg ser bildet foran meg ennå. Morfar i den dype ørelappstolen med pipa i munnen eller i hånden og jeg sittende på gulvet foran ham. Jeg skjønte at jeg ikke måtte avbryte. Da ville han bare føyse meg vekk med ordene:

–          ”Ut og lek, gutt!”

Men så lenge jeg ikke sa noe, holdt han pipa i hånden og lot små fortellende brokker av livet komme. Sammen med dem kom også leveregler som han syntes alle burde følge.

De siste årene har jeg også begynte å fylle ut et såkalt slektskart på internett, et slektskart der mange andre slektsmedlemmer og tilknyttede slekter deltar. På den måten har livet til mine forfedre begynt å bli synlig for meg, men et slektskart er ikke nok til å få frem personlighetene. Noe av det siste har jeg fått frem fra det andre har samlet av avisintervjuer, og jeg er dem svært takknemlig for det. Resten har jeg måttet skape ved hjelp av min egen fantasi av typen:

–          ”Slik kan det jo ha vært”.

Bli gjerne med meg på min reise sammen med morfar, en reise som er basert på det jeg har hørt og lest, men som er videreutviklet ved hjelp av min egen fantasi.

Du er kanskje lagt inn som abonnent til denne siden. Hvis du ønsker at jeg skal fjerne deg fra abonnentlisten, legger du bare inn ordene ”Vennligst fjern meg” i kommentarfeltet under. Har du andre kommentarer, er jeg takknemlig for disse. Ellers setter jeg stor pris på både positive og negative kommentarer. Jeg ønsker deg en flott dag.

Hvis du ønsker å abonnere på denne bloggen, kan du legge inn ”jeg vil abonnere” og e-postadressen din i kommentarfeltet. Dermed får du beskjed hver gang jeg legger inn et nytt innlegg.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Mitt tredje bokprosjekt og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s