Har vi opplevd et politisk jordskjelv?

mandag 10. juni 2024

Har vi opplevd et politisk jordskjelv

i EU og Europa etter EU-valget? Eller er det bare sånn at vi nærmer oss et samfunn der alle roper etter en sterk leder.

I alle fall, «ytre høyre» går fram og «alle» snakker om konsekvenser av dette, mens få spør om hvorfor dette skjer?


Og hva er egentlig ytre høyre?

Jeg tenker at jeg først vil sjekke hva Bings kunstige intelligens har samlet av informasjon om dette temaet, og dette er svaret jeg fikk:

Forskjellen mellom “høyre” og “ytre høyre” i norsk politikk er at “høyre” refererer til en bredere gruppe av konservative og liberale partier som tilnærmer seg tradisjonelle verdier og en moderat til høyere grad av privatisering1. “Ytre høyre”, derimot, refererer til de mer radikale og konservative partier som tilnærmer seg en sterkere tilnærming til privatisering, en lavere skattesats, og en mindre rolle for staten i samfunnet1. De i ytre høyre ønsker ofte å redusere offentlig sektorens innflytelse og fremme mer fri konkurranse på markedet1. Det er også en tendens for ytre høyre partier å være mer kritiske mot offentlig utvikling og flere offentlige tjenester1.


Dette svaret var noe ullent, tenker jeg, men jeg tenker også at dette er vel forskjellen mellom det norske Høyre og det norske Frp, men hvem er ytre høyre innenfor EU? Bings AI forklarer:

I Europa er det flere eksempler på ytre høyre partier, som ofte er karakterisert av en sterk tilnærming til privatisering, en lavere skattesats, og en mindre rolle for staten i samfunnet. Noen av de mest kjente partiene inkluderer:

Disse partiene har ofte vært markant fram i valgene og har fått flere representanter i EU-parlamentet. De kan også være involvert i kontroversielle politiske diskusjoner og har en innflytelse på EU-politikk45. Det er viktig å merke seg at disse partiene kan variere i sin tilnærming og politiske prioriter, men de har alle en merkelapp som ytre høyre eller radikale høyrepartier.


Minner:

Kan Norge kjøpe opp deler av Sverige, bit for bit? (26. september 2012) | vestfoldingen


Dagens bilder:

Det har regnet

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar