Jordskjelv i Taiwan, Netanyahu fortsetter, Rostrup i Leger Uten Grenser, minner og dagens bilder (onsdag 3.april 2024)

onsdag 3. april 2024


I dag skal jeg til fastlegen for å få svar på min årlige legeundersøkelse. Jeg bruker også å få en innkalling til lungelegen, men den har ikke kommet ennå. Fastlegen min er medeier i et treningsstudio, så jeg kommer helt sikkert til å få en sterk anbefaling om å tegne abonnement der. Time will show.

Resultat: Alt er i orden, men jeg kunne godt ta D-vitamin, sa fastlegen. Ingen anbefaling om trenings-studioet.


På nyhetene

nå på morgenen hører vi først om jordskjelvet på Taiwan og deretter en oppfølging etter Israels drapsbombing av en bil med hjelpearbeidere. Syvende oktober i fjor angrep Hamas en kibbutz i Israel ved grensen mot Gaza, og som et svar begynte Israel sine ødeleggelser av Gaza. Dette er nå snart et halvt år siden, og Netanyahu sier at hans regjering ikke kommer til å stanse med disse ødeleggelsene.

Nå vet vi jo at mange israelere mener at palestinere ikke hører hjemme i dette området som de sier at de fikk fra sin gud for flere tusen år siden. Jeg spør Bings AI, tenkte jeg, og her er svaret jeg fikk.

Det er riktig at mange israelere har en dyp tro på at de har fått tildelt dette landområdet av sin jødiske gud. Denne overbevisningen har røtter i religiøs historie og mytologi.

Ifølge den jødiske tradisjonen og skriftene, spesielt i Det gamle testamentet, blir landet Israel ansett som det hellige landet som ble lovet til det jødiske folket av Gud. Historien om hvordan israelittene (jøder) ble ledet ut av Egypt under Moses’ ledelse og til slutt kom til Kanaan (senere kjent som Israel) er en sentral del av denne troen. Ifølge disse skriftene ga Gud løftet om dette landområdet til Abraham og hans etterkommere.

Det er viktig å merke seg at denne troen er dypt forankret i den jødiske kulturen og identiteten. For mange israelere er det ikke bare en historisk fortelling, men også en del av deres nasjonale og åndelige arv. Imidlertid er det også viktig å anerkjenne at synspunktene varierer, og ikke alle israelere deler denne troen.

Religiøs tro og politikk er ofte sammenflettet i Midtøsten-konflikten, og spørsmålet om hvem som har rett til dette landområdet er fortsatt et kontroversielt tema. Det er viktig å respektere ulike perspektiver og søke dialog og forståelse for å finne fredelige løsninger.


Rostrup i Leger Uten Grenser.

Inger Johanne spurte meg om Espen Rostrup Nakstad er i familie med Morten Rostrup. Det kan ikke jeg vite, svarte jeg, men jeg kan spørre Bings kunstige intelligens. Vi får sikkert svar, men kan aldri vite om dette er helt riktig. Svaret fra Bings AI er i alle fall dette:

Ja, Espen Rostrup Nakstad er faktisk i familie med Morten Rostrup. Espen er nevø til Morten Rostrup, som var med på å stifte den norske avdelingen av Leger Uten Grenser 12. Morten Rostrup er en anerkjent lege, professor, og overlege ved Akuttmedisinsk avdeling på Oslo universitetssykehus, Ullevål. Han er spesialist i Akutt- og mottaksmedisin samt indremedisin 3. Espen Rostrup Nakstad, på sin side, er en norsk lege, jurist og forfatter som er assisterende direktør i Helsedirektoratet. Han har også en tvillingbror, Anders, som var anestesilege og dessverre gikk bort i en helikopterulykke i 2014 under et redningsoppdrag for Norsk Luftambulanse 1. Espen har medisinsk doktorgrad fra Universitetet i Oslo og er spesialist i indremedisin og lungesykdommer. Han er også utdannet jurist og har tidligere undervist innen ledelsesfag og strategisk planlegging for internasjonale organisasjoner. Til vanlig arbeider Espen som overlege og forsker ved akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, der han leder CBRNE-senteret. Espen ble offentlig kjent under Covid-19-pandemien i 2020 og 2021, og han har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid, inkludert Årets navn og Årets Osloborger 1.


Minner:

Historien om Skogmannen (kapitel 4). | vestfoldingen


Dagens bilder:

Våren springer ut
Dagens middag

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i dagen i dag og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar