Går Israel i retning av et rent autokrati?

– Vi tror ikke på noe av det Netanyahu sier – VG

Jeg har lest et sted at stadig flere land i verden går i retning av autokrati, at en sterk person eller en relativt liten gruppe mennesker skal bestemme det meste. Dette betyr at vår styreform, demokrati, er i tilbakegang.

Israel går i den retningen. Etter det vi leser og hører. De har en leder som mange mener burde vært stilt for retten for mange lovbrudd. Allikevel får han fortsette. Ved å samarbeide med de mest høyreorienterte i landet. Og nå vil han forandre grunnloven slik at den blir tilpasset et autokrati.

Allikevel er det mange, også nordmenn, som trykker dette landet til sitt bryst, og mener at dette er det eneste demokratiet i den delen av verden. Men sånn er det vel ikke. Ikke entydig.

Jeg kjenner et menneske som oppholdt seg i palestinsk område i lengre tid. Hun jobbet for Kirkenes Verdensråd og var engasjert for å observere hvordan sameksistensen mellom palestinere og israelere fungerte. Det hun fortalte, var ikke positivt for israelerne, spesielt disse som tok seg til rette i palestinske boområder der disse dyrket sine oliven.

Israelerne fikk lov av israelske myndigheter til å etablere sine bosettinger og presset palestinerne bort fra det de levde av. På ganske groteske måter med hjelp av israelske soldater og egen bevæpning.

Men alt dette har vi alle lest om og hørt om. Allikevel er det altså mange nordmenn som mener at Israel er det eneste demokratiet i den delen av kloden vår.

Merkelig!

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s