Onsdag 1. april 2020
Nytt surdeigseksperiment.
I går forsøkte vi med et brød bestående av mye godt og brukte surdeig som hevemiddel. Den første hevingen gikk bra, om enn ganske så tregt, den andre hevingen likeså, men da vi fikk deigen opp i formene var det stopp. Hmmm! Hvorfor?
Jeg gikk tilbake til «surdeig.no» og leste om igjen at surdeig fungerer best med rug og hvete for å få det hele i gang med heving og alt. Deretter kan vi tilsette tilleggsingrediensene, leste jeg, før vi har brøddeigene opp i formene.
Men hva med deigen som ikke hever seg? Ok, vi gjør som sist. Elter alt sammen med hvetemel og tørrgjær før vi har deigene opp i formene og lar disse heve seg før vi steker.
Dette blir mye fram og tilbake, men noe skal vi da drive med i disse Corona-tider, ikke sant?
Og så dette med tørrgjær da.
Vi hører også i dag at informasjonsmannen fra Coop snakker om hva de selger mest av. «Folk baker og står i», sier mannen, men han snakker ikke noe om den stadig manglende tørrgjær som dukker opp noen timer og så forsvinner igjen. «Vi mangler ingen ting i butikkene våre», gjentar han til kjedsommelighet. «Så gå å se i butikkhyllene da», skulle jeg gjerne sagt, men jeg sier det ikke. Bare skriver det her.
Nå har vi vært så heldige at vi har venner som har og dermed har vi også. Takk til gjærvennene våre.
Om bøndenes behov for arbeidskraft.
Jordbruket har i mange år blitt vant med å bruke billig arbeidskraft fra utlandet, noe som i år kanskje blir vanskeligere. Jeg skriver «kanskje», fordi vi nå hører at myndighetene kan gi utenlandsk arbeidskraft dispensasjon fra innreisebestemmelsene.
Dette skjer til tross for at vi har ledig innenlandsk arbeidskraft. Disse vil nok kreve opplæring, men jeg var en av mange unger som jobbet med planting og luking sammen med voksne mennesker som vi lærte av.
Innenlandsk arbeidskraft vil nok bli dyrere for jordbruket, noe som vil gjøre produktene dyrere, men sånn må det jo bli i disse Corona-tider.