Er amerikanere flest siviliserte?

 

Fredag 13. september 2019

 

Valget er over her hjemme,

men for dem som synes det er morsomt å følge med på slikt, er kampen mellom de demokratiske kandidatene til USAs presidentembete i full gang, og et av temaene i går kveld var helseforsikringer.

Tenke seg til

at diskusjonen om fellesskapets ansvar for den enkelte fortsatt er et tema der på den andre siden av Atlanterhavet. Mens de fleste landene i Europa har ordnet seg med lover og regler som skal beskytte hver enkelt av oss, fortsetter amerikanerne å diskutere hvorvidt fellesskapet skal ta vare på den enkelte innbygger. Enhver får være sin egen lykkes smed, tenker de vel. Det er viktigere at noen få kan bli enormt velstående, mens resten får klare seg som best de kan.

Jeg har mange ganger

tenkt over at det er litt merkelig at amerikanerne aldri har blitt skikkelig siviliserte. Det høres ut som om de fleste fortsatt mener at folk får klare seg selv som best de kan, og hvis de ikke gjør det, så får de heller gå til grunne.

Da følger det ganske naturlig

at de er opptatt av at det er en menneskerett å få leve med skytevåpenet klart til bruk, akkurat som i det gamle vesten der menneskenes forsvar helst dreide seg om hvem som kunne trekke skytevåpenet raskest.

Under debatten i går,

mellom de ti mest aktuelle demokratiske kandidatene, var det vel bare Beto O’Rourke fra Texas som tok til orde for å fjerne den almene muligheten til å kjøpe automatiske våpen som er laget for å drepe mennesker. Altså fortsatt selges disse våpnene til hvem som helst som har lyst til å drepe noe eller noen.

2019 09 13 - amerikanere og våpen

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s