Mandag 7. mai 2018
Hvordan føles det å bli lurt, når den som har lurt deg, bare ler av deg? Jeg vet hvordan dette føles.
Noen ganger hjelper det å få ting på avstand, men ikke alltid. Som det å bli lurt for eksempel. Og det mens det jeg kaller lurendreieren bare smiler, vel tilfreds over hva han har klart. Dette har vi, kona mi og jeg, og mange andre opplevd med det firmaet som vi har kjøpt leilighet av.
Jeg har tidligere skrevet leserbrev og fått lokalavisen til å ta saken opp redaksjonelt, men selv da smilte han bare, representanten for utbyggerfirmaet, og svarte til journalisten at:
- «Ja, kanskje vi skulle informert bedre?».
Og etter at avisen i vår by lot dette bli behandlet redaksjonelt, har jeg fått høre at firmaet har gjort lignende ting mange ganger før, også i nabobyen vår, men alltid sørget for at det er vanskelig å få gjort noe med. Eller som en av dem som tok kontakt med meg sa:
- «De som flytter inn i slike nybygde leilighetsprosjekter, kommer fra villaer og har sjelden eller aldri vært i klammeri med grådige utbyggere av leilighetsprosjekter. Dessuten er de svært voksne og ikke orker å ta kampen opp med utbyggerne».
Utfordringen hos oss er at utbyggeren reklamerte for at leilighetene skulle varmes med energi fra energibrønner som skulle bores ned i grunnen. Dette lovet de både skriftlig i prospektet og muntlig for å få oss til å kjøpe. Etter at vi flyttet inn, spurte vi utbyggerens representant om hvor de hadde boret energibrønnene. Svaret vi fikk var ganske uklart, men etter hvert kom det fram at de hadde valgt luft-til-vann-system med utedelen plassert utsatt til på taket av den høyeste blokka.
Det valgte systemet var mye billigere for utbyggerfirmaet enn den jordvarmen de hadde lovet. Og mye mindre driftssikkert enn det de hadde lovet. I tillegg vil det systemet som vi har fått, ikke gi varme når kuldegradene virkelig slår inn.
Altså billigere og mer inntektsbringende for utbyggeren og dyrere og mindre driftssikkert og mindre effektivt for oss beboere, alt uten å spørre oss om vi ville akseptere dette.
Resultatet for utbyggeren ble som de selv sa i et avisintervju:
- «Vi har aldri tjent så godt på et prosjekt som Mo Terrasse seksten».
Takk f … for det, tenkte jeg og flere andre. Dere har jo tatt betalt for noe som dere ikke har levert.
- Hva er egentlig svindel?
Er det å ta betalt for en høyere kvalitet enn det du leverer; er det svindel eller tillatelig?
Som jeg sa til den første advokaten som borettslaget engasjerte: «Hvis jeg bestiller og betaler for en Mercedes, er det da greit at bilfirmaet leverer en Ford?». Hvoretter advokaten svarer: «Tja, det kommer an på . . .» Det var da jeg følte meg direkte lurt, eller som en annen beboer sa: «Dette er jo ren svindel».
Nå har jo dette trukket i langdrag, det er halvannet år siden vi flyttet inn. Etter tre år uten at rettslige skritt er tatt, har jeg blitt fortalt at saken kan bli foreldet. Vedkommende som fortalte dette har hatt utestående med det samme firmaet i mange år og mistet store muligheter for å få sin sak rettet opp.
- «Dette er noe utbyggerfirmaet spekulerer i», mente vedkommende.
DETTE KJØPTE EKTEPARET RØNNING
«Leilighetene varmes opp med energi fra energibrønner som bores ned i grunnen. Dette er miljøvennlig, og gir betydelige besparelser i forhold til oppvarming med strøm.»
Kilde: Prospektet til Mo Terrasse
Vi kunne sikkert vært bedre på å kommunisere at det ikke ble noe av brønnboringen. Det beklager vi, sier Roger Strøm i Inter Eiendom, som sto for utbyggingen på Mojordene. (hentet fra Sandefjords Blad).