Niqab, burka og hettegensere (torsdag, 15. juni 2017)

Torsdag, 15. juni 2017

Jeg har sagt det før, og jeg sier det sikkert snart igjen. Det er så mye jeg undrer meg over, og i dag er det diskusjonen om bruk av niqab eller burka av kvinner. Menn bruker jo ikke slike antrekk, men noen av vårt kjønn, særlig yngre, bruker ansiktsdekkende plagg som hettegensere og andre tekstiler som dekker store deler av ansiktet, av forskjellige årsaker.

Før var det jo bare i westernfilmer og kriminalfilmer vi så mennesker som dekket halve ansiktet, da hovedsakelig for å sørge for at ingen skulle kjenne dem igjen etter at forbrytelsen var gjort.

Da jeg var liten og bodde i Ramnes, der det var flatt og svært vindfullt, strikket mor en slags niqab til meg for at jeg skulle få vernet ansiktet mot den kalde vinden, men så fort vi kom inn i varmen, fikk vi raskt av dette som i kulda var varmt, men i varmen klødde noe aldeles forferdelig.

Nå vil noen kvinner dekke seg til i offentligheten av religiøse årsaker, og vi som aldri har tenkt over konsekvensene av dette, kommer raskt med våre meninger, også jeg, sikkert fordi dette er noe vi ikke er vant med og ikke liker. Spesielt vi menn liker å se ansiktene på jentene når vi møter dem. Det er jo det første vi blir betatt av når vi ser en person av det annet kjønn, og nå er det noen som vil ta fra oss denne muligheten.

Skummelt er det også når vi møter et menneske der vi ikke ser ansiktet på vedkommende. I ansiktsuttrykket ser vi som oftest hva hun eller han tenker. Dette er har med tolking å gjøre, noe som er viktig når vi kommuniserer med noen. Når den andre parten i en kommunikasjonsprosess dekker til ansiktet sitt, er denne muligheten til å forstå hverandre borte.

I undervisningssituasjoner gjør dette jobben til læreren vanskeligere, og det er vel derfor de første negative reaksjonene har kommet fra denne gruppen, men ikke i mange land. Norge er her i en særklasse etter det jeg har forstått. Frankrike har gjort slike antrekk generelt forbudt, mens Tyskland ikke har fremmet noen motforestillinger, og i de andre europeiske landene har temaet ikke vært særlig diskutert, etter det jeg har forstått.

Så tenker jeg videre. La oss si at vi forbyr slike antrekk. Hvordan skal vi reagere når noen allikevel gir blaffen i forbudet? Skal vi arrestere dem og fengsle dem eller forvise dem fra det stedet de prøver å komme inn? Og hvem skal gjøre det? Skal vi tilkalle vakter eller politiet?

Noen sier at de må få utdanne seg, akkurat som alle andre, selv om de dekker seg til, ellers blir de gående arbeidsledige resten av livet. Men så tenker jeg at hvem vil ansette mennesker som dekker seg til? Hvem vil hjelpe dem slik at de får brukt utdannelsen sin? Andre sier at hva har dette å si? Man må få anledning til å utdanne seg uten arbeidsplikt etterpå. Man må få utdanne seg og be om hjelp fra NAV selv om man nekter å vise ansiktet sitt.

Et sted leste jeg at Norge er i en særstilling, fordi landet vårt er så transparent eller gjennomsiktig. Og så tenkte jeg: Er Norge så transparent? Et folk som blir vurdert av andre som svært lukket?

Jeg tror nok at temaet ikke vil dø ut, av seg selv. Mange finner nok sin interesse i å blåse på ilden slik at den stadig blusser opp på nytt.

Ha en fin dag. Hilsen Terje

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s