Hvorfor sprekker eggene? (tirsdag, 30. mai 2017)

Tirsdag, 30. mai 2017

Jeg har mange ganger undret meg over hvorfor eggene sprekker under koking eller om det er mulig å unngå det på en enkel måte, og på internettet fikk jeg et svar som jeg tenkte at jeg ville prøve, noe som passet i dag siden jeg skulle koke mange egg til et selskap.

Eggene skulle hardkokes, og jeg fulgte reglene bokstavelig. Altså så la jeg eggene i kaldt vann og varmet vannet opp til kokepunktet før jeg slo av varmen og lot eggene bli liggende i ti minutter og trekke. Eggene ble hardkokte som forventet, uten å sprekke, men da jeg skulle fjerne skallene satt mye av eggehviten fast i skallet, noe som jeg måtte undersøke ytterligere, og svaret fant jeg på samme side som jeg fant oppskriften på å unngå at eggene sprakk.

Forklaringen er at eggene våre var for ferske. Vi kjøper dem direkte fra produsenten, noe som ikke er så smart hvis vi ønsker å avskalle eggene slik at de blir hvite og jevne. Alternative er å jukse ved å ha litt bakepulver i vannet, så det prøver vi neste gang.

Kanskje noen av leserne har noen bedre tips?

Hilsen Terje

 

Se også:

http://www.kk.no/livsstil/l%C3%A6r-deg-trikset-som-gir-deg-perfekte-kokte-egg-30277

http://www.kk.no/livsstil/derfor-f%C3%A5r-du-ikke-av-skallet-27442

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Hvorfor sprekker eggene? (tirsdag, 30. mai 2017)

  1. Bartek Holstad sier:

    Hallo Terje. Sofia og jeg koker egg nesten hver dag. Vi koker de akkurat slik dere gjør, men lar de ligge i kjelen med vann til dagen etter. Da preller skallet lett av uten at egget sprekker. Husk å stikke hull på egget før dere koker ;););)

    Hilses Sofia og Bartek !

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s