Endelig hjemme til flytteforberedelser (mandag, 17. oktober 2016)

Mandag, 17. oktober 2016

Så er vi hjemme igjen, Inger Johanne og jeg. Vi har samlet krefter for å sette i gang med flytteforberedelsene, og allerede dagen etter at vi låste opp døren, var vi i gang.

Vi har bestilt flytting, rengjøring og purret på oppgaven fra eiendomsmegleren over sluttoppgjøret. Vi har ryddet ut av veggseksjonen i stua, fått demontert partyteltet, utestolene og utebordene.

Vi har begynt å lese avisene litt mer nøye enn vi gjør når vi bor der nede i varmen. Det er rart med det. Når avstanden er lang, blir det lokale mer interessant og det hjemme litt mindre interessant.

I vårt apartamento bor vi sammen med mange nasjoner. På stranda går noen med mindre klær enn det som er vanlig og andre med mere klær. Språkene er mange, og det fleste gjør sitt beste for at vi skal fungere godt sammen. Det er lettere å leve i harmoni enn i disharmoni.

Dette var en innledning til noe som har skapt mange reaksjoner her hjemme de siste dagene. Foreldrene ved en skole i Østfold arrangerer som tradisjon et årlig 2016-10-17-ekholt-barneskoledesemberarrangement for skolens elever. Siden det er like før jul kaller de det et julearrangement. Rektor på sin side har bedt om at foreldrene unngår ordet jul, og dermed ble mange voksne plutselig veldig religiøse.

Dette syntes jeg var ganske så rart. Hvorfor ikke gjøre som rektor foreslo, å kalle festen for desemberfest? Da kunne jo alle elevene være med på feiringen, uten å krysse egen tro, om de så var det vi kaller Jehovas Vitner, muslimer, humanetikere eller andre som ikke feirer Kristi fødsel.

Hvorfor er det så viktig å kalle en fest i desember for et julearrangement? Jól er noe våre forfedre feiret lenge før kristendommen kom til landet vårt, og mens andre land valgte kristne ord som Christmas og la Navidad (nochebuena), så valgte de kristne i Norge å videreføre det norrøne ordet jul, altså et førkristent ord som i utgangspunktet ikke hadde noe å gjøre med kristendommen.

Men så er det viktigheten av kultur da. Det er jo slik vi alltid har gjort det, mener mange. Men slik er det da vel ikke? Før var det mye strengere enn det er nå. Da jeg var barn, var det for mange tabu å finne på noen ungdomsgreier første juledag. I dag drar de unge ut på byen denne dagen og fester, akkurat som de gjør resten av året.

En desemberfest i skoleregi burde være en fest for alle. En desemberfest burde være en fest i toleransens tegn. Det var vel også det Jesus prediket, eller husker jeg feil?

Jeg ønsker i alle fall alle en god høst og en hyggelig førjul.

http://www.abcnyheter.no/nyheter/norge/2016/10/10/195248013/rektor-til-foreldre-unnga-bruke-ordet-jul

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s