Nordmenn med astma burde finne på noe annet enn å gå langrenn, sa hun forleden (søndag, 3. september 2016)

Jeg har diagnosen astma som for meg har vært en videreutvikling fra sterk pollenallergi som jeg hadde fra jeg var barn. I dag merker jeg mindre til allergien, men fikk et akutt astmaanfall da jeg gikk tur en kald vinterdag for tjue år siden. I samarbeid med legen gikk jeg gjennom mange typer tester over noen måneder, og til slutt sa han at jeg hadde astma som et resultat av mange år med allergi og allergianfall, men husk, sa han, at astma ikke er noen sykdom, men en tilstand. Jeg fikk inhalator som skulle brukes preventivt, morgen og kveld, gjennom hele året. I år har jeg fått en ny inhalator som kan brukes fire ganger om dagen sammen med den preventive, den samme som langrennsløperne bruker, fordi preventiv behandling ikke lenger fungerte godt nok for meg.
Når jeg leser om langrennsløperne som får ordinert astmamedisin så snart de får pusteproblemer, så tenker jeg at min lege som jeg nå har skiftet ut, kalte astma en tilstand og ikke en sykdom. Ut fra det er det vel naturlig å gjøre noe med tilstanden for langrennsløperne, hvis det er mulig. Om behandlingen blir klassifisert som nødvendig medisin eller dopingmiddel, må vel være opp til dem som bestemmer slike ting.
På siden til Norges Astma- og Allergiforbund leser jeg at andelen astmatikere øker spesielt mye i Norge. Jeg leser:

«Forekomsten av astma i befolkningen øker urovekkende. 25 prosent av barna i Norge har, eller har hatt, astma innen fylte 16 år. Til sammenligning har rundt 8 prosent av den voksne befolkningen i Norge astma. Astma kan forverres i pollensesongen. Ubehandlet pollenallergi øker sjansene for å pådra seg astma. Har du hatt astma som barn, kan det øke sjansen betraktelig for kols i voksen alder, særlig om du røyker.

Dermed forstår vi at det ikke er enkelt for dem som skal gjøre det lettere for 2016 09 04 - Langrennsløperlangrennsløperne å presse seg. Det er lett å pådra seg betennelse i luftveiene for dem som anstrenger seg når det er kaldt, spesielt hvis vi er norske, og astma er kun en tilstand, ikke en sykdom.

En polsk kvinnelig langrennsløper, jeg skal ikke nevne navn, mente her om dagen at hvis dette er et problem for norske langrennsløpere, burde de finne på noe annet enn å gå langrenn. Så det så.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s