Hvorfor snakker de i nåtid når de snakker om det som skjedde i går (onsdag, 31. august 2016)

Hvor lenge får vi beholde sommerværet?

Klokken er ti og dagen er onsdag og den siste dagen i august måned. Det betyr at vi i morgen er inne i høstmåneden september. Det betyr dog ikke at vi automatisk får det mørke og våte høstværet som vi kanskje er mest vant med. Jeg husker et år da vi lå og vaket i vannet på Vøra badestrand femtende september, men for å markere at det egentlig var høst, satte værgudene inn med skikkelig drittvær dagen etter, og slik ble resten av året, så vidt jeg husker.

Akkurat nå skinner sola fra nesten skyfri himmel, men med et kjølig drag, sikkert fra nord siden det er så kaldt, og temperaturmåleren bekrefter dette ved å vise tallet femten. Jeg skal ut i garasjen for å fortsette med ryddingen og trenger nok varmere klær enn det jeg brukte i går. Kanskje ulljakke er nok? Jeg får prøve. God formiddag!

Snakk norsk med riktig tidsform!

Klokken er ett om ettermiddagen, og jeg har hele tiden vært opptatt av garasjerydding og av kunder som har vært innom og hentet kasser og bord. En ganske trivelig jobb. Da jeg gikk inn for å spise lunsj, slo jeg også på TV2 Nyhetskanalen og fikk høre om gasslekkasjen på Filipstad i Oslo. I intervjuet med brannsjefen hører jeg følgende: «Klokken ti får vi følgende melding …». Får, tenker jeg. Det har jo skjedd, og da kan han ikke si «får». Kan han ikke norsk grammatikk? Dette fenomenet skjer også i fotballen når spillerne forteller om kampen som de er ferdig med. De bruker også nåtid når de snakker. Jeg sier bare «Skjerp dere. Tenk på hvilke signaler sender dere til unger som ser på dere som sine store helter. Dere lærer dem å snakke norsk med feil grammatikk».

Arbeidsdagen er over.

Klokka har passert atten. Jeg har dusjet, og vi har spist middag, rester fra i går og fersk DSC08728lungemos. En kunde kom for fem minutter siden, og en annen kommer etter klokka åtte. Denne typen butikk som vi driver, har ingen stengetid. Slik er det bare. Inntil vi flytter til Mo Terrasse. Da er huset på andres hender. Loftet er nå tomt, det samme med trevet over den minste garasjen, og i dag tømte jeg trevet over dobbeltgarasjen. Det var faktisk en del ting der også, selv om den bare er noen få år gammel.

Donald Trump skal til Mexico har jeg hørt.

Han skal til Mexico for å prate med presidenten. Hvordan det skal gå, blir spennende å se. Han har jo skjelt ut meksikanerne før og sier at han vil bygge en mur som de virkelig skal slite for å kunne passere. En merkelig mann.

Ha en fin onsdags kveld.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s