Langt hjemmefra gir friere tanker, tror jeg (torsdag 29. oktober 2015)

Torsdag, 29. oktober 2015

Langt hjemmefra gir friere tanker, tror jeg.DSC06630

Å oppholde seg langt hjemmefra, på ei øy et godt stykke sørover i Atlanterhavet, der vi har god avstand til det som skjer i Europa, gir plass til tanker som får utvikle seg uten de store forstyrrelsene.

Hjemme og sikkert andre steder, henter mange opp de mest destruktive tankene når det skjer store forandringer der de bor, forandringer som egentlig veldig mange visste ville komme.

Maslows behovspyramide forteller om de menneskelige behov, fra de primære til de mer egosentriske. I Europa, USA og i en del andre land har de fleste kommet langt opp i pyramiden.

Informasjonsstrømmene går raskere og raskere. Hele verden får stadig mer kunnskap om hvordan det står til i andre deler på vår felles klode.

Vi i Europa sitter på en gullkantet grein, fordi generasjonene før oss har vært så sultne at de har hentet verdiene fra de andre delene av kloden, og mange steder har de tømt kildene.

Har disse generasjonene vært smartere enn de samme generasjonene andre steder på kloden?

Jeg tror ikke det. I Europa har vi derimot hatt et kaldere klima som har medført at vi har måttet jobbe hardt i den varme årstiden for å han noe å leve av i den kalde. I de varmere sonene har dette vært unødvendig, noe jeg føler godt her jeg sitter på min balkong i overskyet vær med tjuefem grader i luften.

Mye blir da slik:

«Det er ikke nødvendig å gjøre det i dag. Det går sikkert greit i morgen også».

Når da strømmen av flyktninger og andre som ønsker en bedre tilværelse, nå kommer for fullt, må vi sikkert forandre på mye av våre levemåte.

Politikerne sier at det blir en tøff jobb, og jeg stoler på at de vet bedre enn meg hvordan tingene henger sammen.

Det jeg derimot skremmes av er de destruktive og negative tankene som spres rundt i alle typer media.

Det blir forandringer. Det er jeg helt sikker på, akkurat som politikerne våre sier, men med gode kunnskaper og holdninger rundt etikk, moral og hvordan de økonomiske og tekniske tingene henger sammen, må dette kunne gå mye greier enn det de mest fryktsomme blant oss skriver og snakker om.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

3 svar til Langt hjemmefra gir friere tanker, tror jeg (torsdag 29. oktober 2015)

  1. Bartek Holstad sier:

    Veldig fin blogg å lese Terje. Håper foten/rompeballen er bedre nå. 25 grader hørtes fint ut, ha en fin dag og hils Inger johanne 🙂 Bartek

  2. Ivar Fitje sier:

    Mye godt og sant i dette innlegget, Terje. Siden vi vokste opp og levde i kanskje den beste økonomiske omverden på flere hundre år, er det kanskje en egoistisk side av oss som sier at det ikke er så dumt å bli gammel og unngå å se hvordan Norge og Europa vil være om to tre generasjoner…..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s