Asylsøkere og kallenavn (15. juli 2015)

2015 07 15

Hva gjør vi for asylsøkerne når de har kommet hit?

2015 07 15 - asylskøkere på skoleJeg har i lengre tid stusset på hvorfor somaliske flyktninger noen steder i verden blir sett på som en ressurs, mens de hos oss blir sett på som et problem. Kan det ha noe med det å gjøre at Norge er et svært moderne i-land, mens somalierne for eksempel kommer fra et land der lite fungerer og man må klare seg som best man kan?

Jeg leste for en tid tilbake et portrettintervju med Amal Aden som kom hit som analfabet da hun var tretten år. I Oslo ble hun plassert i et hotellrom med et tv-apparat og en beskjed om at hun kunne bruke dette til å lære seg norsk. Det hele endte med at hun kastet tv-apparatet ut av vinduet, og dermed skjønte mottaksapparatet at hun trengte mer hjelp enn det et tv-apparat kunne tilby, og det fikk hun. I dag, femten år senere, har hun skrevet flere bøker og er en engasjert samfunnsdebattant.

Da tenker jeg at skal vi få asylsøkere fra land der lite fungerer, til å fungere godt, må vi gjøre mer enn bare å si velkommen. De trenger kunnskap om hvordan ting fungerer. De trenger å lære språket vårt, lære om hvordan ting henger sammen og fungerer her i landet og samtidig rettet inn mot et konkret yrke. Dette betyr utdanning rettet inn mot disse tre feltene.

Min morfar kom fra Island til Tønsberg da han var femten år. Han kunne verken lese eller skrive, men ble tatt hånd om av min oldefar som fant ham ruslende på brygga i Tønsberg. Oldefar og oldemor hadde flere fosterbarn fra før og mente at en til ikke gjorde noe. Ti år senere var han gift med datteren i huset og gikk ut fra stuertskolen som årets beste elev.

Med dette mener jeg at alle trenger innføring når de kommer til andre kulturer.

Hvorfor brukes det kallenavn på politikere?

2015 07 15 - kallenavn på politikereHvis dette i så fall skal være av godkjent karakter, bør det være en karakteristikk som er treffende og i alle fall ikke nedlatende.

Jeg leser i en artikkel i Vårt Land at avisen regner opp det de mener er godkjente kallenavn på politikere. Gro Harlem Brundtland ble kalt Landsmoderen, Bjarne Håkon Hanssen ble kalt Pølse-Hanssen, Erna Solberg ble kalt Jern-Erna, mens Jonas Gahr Støre blir kalt Kristen-Støre eller Tåkefyrsten som Solvik-Olsen kalte ham i en første-mai-tale. Jeg synes nedlatende kallenavn sier mer om dem som bruker dem enn den navnet er beregnet på.

Gro Harlem Brundtland ble kalt Landsmoderen av respekt. Bjarne Håkon Hanssen ble kalt Pølse-Hanssen av jovialitet. Erna Solberg ble kalt Jern-Erna av respekt. Hvorfor de borgerlige velgerne kaller Jonas Gahr Støre for Kristen-Støre eller Tåkefyrsten som Solvik-Olsen kalte ham i en første-mai-tale, er verken av respekt eller jovialitet. Jeg velger å tro at det er fordi de rett og slett er engstelige for at velgerne foretrekker arbeiderpartiet fremfor høyre/fremskrittspartiet.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s