TV-programmet ”Hvorfor Skip Synker”.

Synkende skipTV-programmet ”Hvorfor Skip Synker”.

http://tv.nrk.no/program/koid22006512/hvorfor-skip-synker

Helt siden jeg opplevde en skipsbrann om bord i MT THORSHOLM sommeren 1977 har jeg tenkt på hvor galt det kan gå når et skip går utenfor vanlig skipslei, og hvor langt unna hjelpen kan være.

Dette programmet som ble sendt på NRK viser i tillegg hvor skrøpelige dagens store passasjerskip er og hvor mange mennesker som skal hjelpes av så få mennesker når uhellet har skjedd. Om bord har de få erfarne redningsmannskaper, ikke noe profesjonelt brannvesen, ingen ambulanser og ingen sykehus. Dessuten har de ingen annen fluktvei enn ut på havet i livbåter som ofte ikke kan settes ut, fordi skipet har slagside.

Om bord hos oss var det bare tre passasjer, min datter, min kone og stuertens kone. Utenom dem var det yrkessjøfolk som alltid er klar over hvor raskt ulykker kan skje og som er trent for eventuelle hendelser. Om bord i en passasjerbåt er de fleste på kosetur uten noen som helst erfaring fra havet. Disse, ofte flere tusen uerfarne mennesker, skal hjelpes av noen få sjøfolk. Blant passasjerene er det ofte mange skrøpelige gamle og små hjelpeløse barn, og ingen, utenom sjøfolkene, er trent for det som må til når ulykken inntreffer.

De som finansierer skipene er mest opptatt av luksusen som omgir passasjerene og gjør inntrykk på dem. Det usynlige som gir sikkerhet når noe galt skjer, er mindre viktig. Dette kommer tydelig fram i dette tv-programmet.

Jeg, for min del, tar aldri lenger sjansen på å reise med skip der jeg må overnatte. I hvert fall ikke etter å ha sett dette programmet.

  – – – 0 – – –

If you want to read the blog in your language, please use http://google.com and translate.

If you want to subscribe, please sign up with your email address in the bottom of the third column. This is free.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Sett på TV og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s