Om ulv, bro, matproduksjon og islamister (2. februar 2013)

Det er så mangt vi leser og umiddelbart aksepterer, men er det slik når vi går ned i grubleboksen og reflekterer over det som skrives?

  – – – 0 – – –

UlvEr ulven farlig?

Er ulven farlig, spurte Sverre Fjeldstad da han bodde hos indianere i USA. Nei, svarte de, men pass deg for hundene våre.

(NRK TV i dag fredag, 1. februar 2013)

 – – – 0 – – –

BroDet er viktig med bro over Oslofjorden,

hørte jeg på NRK TV i dag fredag, 1. februar 2013. Ja, tenkte jeg, men det må være for å erstatte fergelinjen mellom Horten og Moss.

(NRK TV i dag fredag, 1. februar 2013)

  – – – 0 – – –

Matproduksjon økologiskGir økologisk matproduksjon mindre mat per dyrket areal?

Dette i en verden som stadig står foran nye matvarekriser.

Økologisk landbruk forbruker større areal, fordi man oppnår lavere avling enn ved konvensjonelt landbruk. Dersom man skal opprettholde eller øke matproduksjonen, og samtidig øke den økologiske produksjonen, må det nydyrkes større arealer av skog som binder CO2 eller myr som er et viktig lager av karbon. Så å bruke mer areal til å dyrke mat fører til større klimagassutslipp, enten i form av redusert karbonbinding i skog, eller direkte utslipp av CO2 og lystgass hvis man dyrker myr. Det burde imidlertid ikke ha vært dyrket myr på grunn av CO2-utslipp, sier Grønlund.

Kilde: http://www.tu.no/miljo/2011/04/20/-okologisk-mat-er-ren-bloff

Langvarig tørke og ekstremvær bidro til å ødelegge avlinger over hele verden i 2012.

Kilde: http://www.abcnyheter.no/nyheter/2013/01/26/frykter-ny-matkrise-til-sommeren

   – – – 0 – – –

 IslamistHva er en islamist?

Islamister er noen fæle typer forstår jeg når jeg leser at muslimske terrorister har slått til et eller annet sted i verden. Hver gang stusser jeg litt over betegnelsen ”islamister”, og denne gangen søkte jeg på islamist på Store Norske. I den første artikkelen leser jeg ”militante islamister”. Dette forstår jeg bedre. Militant er jo et adjektiv som betyr at personen er en del av en militær organisasjon.

Så søkte jeg på Islam og leste at Islam er verdens nest største religion og videre ”Islam betyr underkastelse (under én Gud)”. Hva er da en som tror på Islam? Er ikke det en islamist? Da er vel ikke denne betegnelsen forenlig med en terrorist? Eller er det noe jeg har mistet i farten.

Hadde jeg trodd på denne religionen som heter Islam ville jeg gjerne bli kalt islamist, akkurat som dem som tror på kristendommen sannsynligvis vil trives med å bli kalt kristen.

Derfor må vel det være mye riktigere å bruke betegnelsen terrorister om mennesker eller grupper av mennesker som utøver vold mot sivile?

  – – – 0 – – –

If you want to read the blog in your language, please use http://google.com and translate.

If you want to subscribe, please sign up with your email address in the bottom of the third column. This is free.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Grublerier, Tanker og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s