Jeg har nettopp lagt fra meg boken om Kon-Tiki-ekspedisjonen (30. september 2012)

Jeg har nettopp lagt fra meg boken om Kon-Tiki-ekspedisjonen av Thor Heyerdahl. Jeg har lest den tidligere, men det var for over femti år siden.

Nå etter å ha sett filmen av Sandberg og Rønning og fulgt den etterfølgende diskusjonen rundt Herman Watzinger, ville jeg finne ut hva Heyerdahl selv fortalte om selve ekspedisjonen og ikke minst om Watzinger.

Først og fremst vil jeg applaudere ekspedisjonen og alle dem som deltok. Filmen er spennende, men viser bare en flik av det hele og har lite å gjøre med det disse mennene egentlig utførte. En kamp som startet med flere års studier, dernest kampen om å få aksept fra andre vitenskapsmenn og deretter kampen for økonomisk bistand for å bevise at det var mulig å seile på en flåte fra Sør-Amerika til Polynesia; med den tekniske kunnskap og utstyret de hadde for mange hundre år siden.

Det som gjorde mest inntrykk på meg i boken, var det arbeidet Heyerdahl og Watzinger gjorde før flåten kom på vannet.

Under tidspress måtte de skaffe balsatømmer, selv om alle mente at regntiden gjorde dette umulig. Det kreative valget de gjorde med å bli flydd opp i fjellene og derfra bli transportert ned i regnskogen for å få hugget ned balsatrestokker som de fikk fløtet ned til havet og derfra transportert langs kysten til Lima. Salgsjobben som måtte til for å skaffe tillatelser og hjelp til å få laget flåten innenfor marinens område må ha vært enorm.

Denne delen av boken er ikke noen stor andel, men det kunne kanskje være verdt enda en film.

Men tilbake til filmen i forholdet til boken.

Jeg synes seerne burde vært informert på forhånd om at filmen er basert på boken av Thor Heyerdahl, og at personene ikke er helt identiske med dem som var med på ekspedisjonen, selv om de bærer autentiske navn.

Som en konklusjon fra min side, må det være at filmen har en stor verdi, fordi den forhåpentligvis får flere enn meg til å låne eller kjøpe boken.

– – – 0 – – –

If you want to read the blog in your language, please use http://google.com and translate.

If you want to subscribe, please sign up with your email address in the bottom of the third column. This is free.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Bokomtale, Lest en bok, Mine tanker, Tanker og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s