Vår opplevelsesuke i Istanbul – innlegg 1.

Inger Johanne på vei ut fra hotellet - ikke alltid så lett å finne om kvelden

Tirsdag, 11. oktober 2011

Jeg våkner av dunk, smell og rop, og vrir på hodet i retning av vinduet. Utenfor, fire fem meter fra huset vårt, blafrer en diger gjennomsiktig presenning i vinden. Innenfor ser jeg en gammel murbygning som er under rehabilitering. Den er ribbet for så godt som alt. Det er bare rammene av byggverket som er igjen. Jeg står opp og går bort til vinduet. Nede på gaten ser jeg en lastebil som er fullastet med murrester og en bygningsarbeider som hiver mer av det samme ned på lasteplanet. Hver gang smeller det kraftig.

Inger Johanne har så vidt våknet av at jeg har stått opp. Jeg ser at hun glipper med øynene.

–          ”Har du sovet godt?”

Svaret som kommer er et bekreftende hmmm-svar, så jeg spør:

–          ”Hvem skal på badet først? Frokosten stenger om halvannen time.”

Jeg blir liggende og nyte tilværelsen mens Inger Johanne er i dusjen. Jeg ser meg rundt i vårt enkle rom i tredje etasje i et åtteroms hotell i Istanbul mellom den Blå Moské og Marmarahavet. Rommet er ikke stort, men det er rent, og vi har eget bad der det er plass til begge, en i dusjen og en foran vasken. I vår etasje er det tre rom, det samme som i etasjen under og ytterligere to rom i etasjen over.

Egentlig var planen at vi skulle til et varmere sted for å forlenge sommeren. Astmaen har vært noe plagsom selv om jeg har gått-jogget-løpt et par timer annenhver morgen i nesten hele sommeren og høsten.

–          ”Skal vi se etter en tur til et varmere sted for å forlenge sommeren?”

Inger Johanne reagerte momentant på mitt forslag og kastet seg slik hun vanligvis gjør, over pc’en for å undersøke mulighetene, mens jeg tenkte videre. Som nylig registrerte tidlig-pensjonister har vi anledning til å gjøre som trekkfuglene, så hvorfor ikke.

Frisøren min som drev frisørsalong i Istanbul i mange år før han flyttet til Norge, har i alle årene som jeg har klippet meg hos ham, drevet reklame for denne byen. Hver gang vi har vært i Hellas, kommer han med spørsmålet sitt:

–          ”Har du vært i Tyrkia?”

Hver gang svarer jeg det samme:

–          ”Ja, men bare i Alanya, og der var det for varmt og for fuktig. Vi ble jo aldri tørre.”

Og hver gang legger han fra seg saksen, løfter hendene og starter reklamen:

–          ”Istanbul er ikke slik”.

Jeg stakk nesen inn på kontoret der Inger Johanne satt konsentrert over pc’en, og så litt av skjermen som viste strender og blått hav.

–          ”Kanskje Istanbul kan være en mulighet?”, foreslo jeg.

Hun nikket fraværende og fortsatte med sine undersøkelser.

–          ”Det var slik det begynte”, tenker jeg mens vi gjør våre morgenforberedelser i rommet vårt i et åtteroms hotell mellom den Blå Moské og Bosporusstredet til en temperatur som tilsvarer en svært kjølig norsk sommerdag.

Meningen var å forlenge sommeren og Inger Johanne hadde lagt vekt på at vi burde ta med oss badetøy, men det var det garantert ikke behov for på denne første dagen vår i denne storbyen.

–          ”Hvordan tror du været er hjemme?” spør jeg.

Vi gidder ikke å undersøke. Det spiller forresten ingen rolle. Vi er her i Istanbul og denne byen skal være hjemme for oss i åtte dager.

–          ”Du kan godt komme nå.”

Inger Johanne er ferdig i dusjen og i gang med klargjøringen av fasaden. Jeg smetter forbi henne og inn i dusjkammeret.

–          ”Sengen er skikkelig god. Ikke sant?”, sier jeg mens jeg forsøker å tilpasse temperaturen i dusjvannet.

Inger Johanne bekrefter. Dessuten har vi dyne, og den er dobbel, slik vi har hjemme.

–          ”Rommet kunne vært større”.

Denne gangen er det min tur til å bekrefte. Rommet består av et ganske kvadratisk rom med et nattbord på hver side og plass til å gå ut av sengen på begge sider. Det er alt, men det er rent og ikke spesielt slitt selv om finishen på dørkarmene på baderomssiden kunne vært bedre. Vi pleier jo ikke bo spesielt luksuriøst under reisene våre og er vant med noe blandet kvalitet. I stedet velger vi heller å bo sentralt og reise oftere. I dette vårt første pensjonistår har vi vært på Gran Canaria, Krakow, Svalbard og nå Istanbul.

Jeg er i mitt tenkehjørne. Jeg vet at jeg liker det best slik. Sentralt, enkelt og mye lokalt folk rundt meg. Da går det ikke lang tid før jeg føler meg hjemme. Inger Johanne sier at hun er enig, bare det er rent og at vi har eget bad.

–          ”Kan jeg komme ut?”

Jeg har dusjet ferdig og får klarsignal. Nå er badet mitt, mitt alene, noe som er nødvendig siden plassen ikke rommer mer enn en.

Du er kanskje lagt inn som abonnent til denne siden. Hvis du ønsker at jeg skal fjerne deg fra abonnentlisten, legger du bare inn ordene ”Vennligst fjern meg” i kommentarfeltet under. Har du andre kommentarer, er jeg takknemlig for disse. Ellers setter jeg stor pris på både positive og negative kommentarer. Jeg ønsker deg en flott dag.

Hvis du ønsker å abonnere på denne bloggen, kan du legge inn ”jeg vil abonnere” og e-postadressen din i kommentarfeltet. Dermed får du beskjed hver gang jeg legger inn et nytt innlegg.

Du kan se flere bilder og lese mer fra skribenten på https://vestfoldingen.wordpress.com.       

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Istanbul oktober 2011, Reisebrev og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s