Mitt tredje bokprosjekt (innlegg 4).

Et sted mellom Island og Norge.

I havet mellom Island og Norge seilte det skotske dampskipet i sterk dønning etter stormen uka før. Sjøfolkene om bord var drevne unntatt den unge dekksgutten. Femtenåringen hadde kommet om bord i Dundee i Skottland måneden før og var skikkelig sjøsyk. Alle lo hver gang han hang over rekka og spydde, men han var ikke sykere enn den unggutten som lå i bunnen på en av de to livbåtene. Mens dekksgutten spydde opp det han hadde spist, hadde unggutten i livbåten ingen ting å spy opp. I flere døgn hadde han ligget der, frossen, uttørret og utsultet. Nå hadde han ikke vondt lenger, nå som han hadde gitt opp og visste at han skulle dø. Hele tiden tenkte han på søsteren. Hvem passet på henne nå? Han hadde ikke sagt noe til henne den natten han stakk av, han kastet bare av seg pleddet og gikk ut av fjøset. Hvis hun hørte ham, tenkte hun vel bare at han skulle på do.

Dekksgutten hang enda en gang over rekka og spydde. Denne gangen like ved den ene daviten til den livbåten på lesiden. Han hadde tømt seg helt, og nå brakk han seg uten at det kom noe ut. Lyden var ekkel. Plutselig, idet han på ny skulle brekke seg, hørte han en nesten lik lyd. Men det var ikke fra hans egen strupe. Han holdt pusten og hørte det igjen. Kom det fra livbåten? Han la øret inntil båtsiden. Der hørte han det igjen. Oppkastlyd og en gispende pust. Han så båsen gå langs rekka på den andre siden og løp over til ham, grep ham i armen, trakk ham over mot livbåten og presset hodet hans mot ytterkledningen av livbåten.

–          ”No respect, young man?”

Båsen smilte selv om han ikke var vant med å bli behandlet slik av yngstemann ombord. Han likte den nye dekksgutten godt. Plutselig ble han alvorlig, grep tak i relingen på livbåten og heiv seg oppi. Han traff en liten kropp med hele tyngden sin, løftet seg opp med armene og så ned på den likbleke skikkelsen i bunnen av livbåten.

–          ”Did I kill him?”

Han løftet funnet sitt opp på relingen, ba dekksgutten holde det på plass, hoppet selv ned på dekket, grep tak på nytt og bar kroppen som om det var et lite barn ned i felleslugaren til mannskapet.

–          ”Du må dele køya di med denne krabaten her i noen dager fremover, tenker jeg!”

Alle ble raskt involvert. Skippern, overstyrmannen og stuerten. Til og med chiefen blandet seg opp i sakene, selv om båsen og dekksgutten var enige i at han kunne holde seg i maskinrommet. Det var jo de to som hadde oppdaget blindpassasjeren, og de mente derfor at de hadde spesielle rettigheter til oppdagelsen. Skippern var sikker på at de kunne spikre sammen ei likkiste, først som sist, men båsen og stuerten mente at de kunne prøve å blåse liv den halvdøde skrotten med mat og vann.

Hvordan det gikk videre med blindpassasjeren kommer i morgen, tror jeg :-).

Du er kanskje lagt inn som abonnent til denne siden. Hvis du ønsker at jeg skal fjerne deg fra abonnentlisten, legger du bare inn ordene ”Vennligst fjern meg” i kommentarfeltet under. Har du andre kommentarer, er jeg takknemlig for disse. Ellers setter jeg stor pris på både positive og negative kommentarer. Jeg ønsker deg en flott dag.

Hvis du ønsker å abonnere på denne bloggen, kan du legge inn ”jeg vil abonnere” og e-postadressen din i kommentarfeltet. Dermed får du beskjed hver gang jeg legger inn et nytt innlegg.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Mitt tredje bokprosjekt og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s