Mitt tredje bokprosjekt (innlegg 3).

I Tønsbergområdet siste halvdelen av det attende hundreåret.

På samme tid som unggutten modnet på Island, vokste ei jevnaldrende ungjente opp i Tønsberg som datter av en hvalfanger og hans hjemmeværende kone i et ”livlig” hus med mye støy fra fire søstre og flere fostersøsken. Fostersøsknene var barn som familien tok seg av som såkalte pleiebarn, noe som ga familien et godt kommunalt tilskudd og god samvittighet siden hvalfangeren selv hadde vokst opp i et såkalt ”uekte” forhold som sønn av en gårdsgutt og ei gårdsjente som aldri giftet seg. Begge disse hadde vært i tjeneste hos en gårdbruker som både var velstående og ganske tolerant etter datidens målestokk, så han vokste opp i et trygt hjemmemiljø sammen med moren og faren på gården.

Blant folk flest i bygda ble han allikevel ikke akseptert på samme måte som andre ungene, og dette satte sine spor. Han bestemte seg derfor tidlig for at han skulle vise dem at han kunne bli til noe. Utdannelse kunne han ikke satse på. Det var det ikke penger til, men han kunne vise at han var flink med hendene og et arbeidsjern, og det gikk ikke mange årene som ung mann før han hadde skaffet seg kone med gård, og dermed endret han etternavnet sitt til konas etternavn. Et etternavn som henviste til svigerforeldrenes gårdsbruk, noe som var svært viktig for å kunne fortelle andre om hvem han var.

Nå ble det enklere å presentere seg i byen der flere hvalfangstrederier hadde kontorene sine, og denne ærgjerrige unge mannen ga seg ikke før han hadde skaffet seg hyre og god inntekt.

I femti år fremover ble hvalfangst hans hovedyrke, denne mannen som ble min oldefar og far til min mormor. I tillegg drev han skomakerverksted i et lite lokale på brygga om sommeren når hvalfangstekspedisjonene lå i havn.

Islendingen får vi høre mer om i neste innlegg.

Du er kanskje lagt inn som abonnent til denne siden. Hvis du ønsker at jeg skal fjerne deg fra abonnentlisten, legger du bare inn ordene ”Vennligst fjern meg” i kommentarfeltet under. Har du andre kommentarer, er jeg takknemlig for disse. Ellers setter jeg stor pris på både positive og negative kommentarer. Jeg ønsker deg en flott dag.

Hvis du ønsker å abonnere på denne bloggen, kan du legge inn ”jeg vil abonnere” og e-postadressen din i kommentarfeltet. Dermed får du beskjed hver gang jeg legger inn et nytt innlegg.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Mitt tredje bokprosjekt og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s