Det er tre dager siden ragnaroket.

Det er tre dager siden. Tre dager siden ragnaroket. Etter den tid har alt vært annerledes. Det som har skjedd er så uvirkelig. Tiden etterpå har vært annerledes enn før. Mange bilder sviver rundt i hodene våre.

Bildene er mange og starter med meldingen som tikket inn på mobiltelefonen der vi satt i bilen vår:

–          ”Lytt på radioen.”

Vi er på vei til familie og venner. Vi slår på radioen og lytter.

–          ”Regjeringsbygningen er ødelagt”, sier stemmen i radioen.

Eksplosjon. Vi tenker Al-Qaida.

Senere ser vi gatene i Oslo, gater som er fulle av støv og vrakrester. Bilder som minner om niende september 2001 i New York. Jeg ser, men forstår egentlig ikke.

Så kommer beskjeden om det som har skjedd på AUF-øya. Åtte unge mennesker er døde. Morgenen etter er tallet rettet til åtti, åtti drepte unge mennesker. Et uforståelig høyt tall. Vi er tause. Det virker umulig å kommentere.

Vi ser og hører to unge jenter som gråter hysterisk etter å ha blitt reddet fra massakren på AUF-leiren. Vi skulle så gjerne ha holdt rundt dem og grått med. Prøvd å trøste. I stedet sitter vi og ser. Uten å kunne gjøre noe.

Vi ser de hvite likposene med døde unge mennesker, poser som ligger henslengt langs vannet på AUF-øya. Døde unge mennesker som bare timer før kanskje diskuterte livlig, kranglet, var lykkelige og ulykkelige som ungdommer flest, og nå uten liv.

Vi ser statsministeren i domkirken. Han holder en gripende minnetale.

–          ”Jeg kjenner også noen”.

Han nevner to personlige venner ved navn. Han kjemper med stemmen. Han minnes, stemmen sprekker, men den tar seg inn igjen.

Vi ser kongens gråtende ansikt. Jeg har aldri sett ham slik. Maktesløs. Et ansikt oppløst i sorg. Jeg tror ikke han heller forstår det som har skjedd. Like lite som oss.

Vi hører på radio og ser på TV. Vi lytter og vi ser. Vi snakker lite. Kun små ord og setninger. Det er så vanskelig å fatte, det som har skjedd, og det er vanskelig å sette ord på følelsene våre.

Jeg tenker hat og hevn. Jeg og sikkert mange med meg tenker hat og hevn. Hvem skal vi hevne oss på? Den unge gale mannen? Hva oppnår vi med det? Det er da jeg tenker på den kloke og ettertenksomme AUF-jenta som ble intervjuet av CNN:

–          ”Om en mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi kan vise sammen.”

Jeg tenker også på AUF-lederens utsagn om at han ikke tenker på morderen, men derimot på ofrene og at AUF vil tilbake til øya si og kjempe for mer demokrati og mer åpenhet. Med en slik innstilling er det ikke plass til hat.

Det er da jeg forstår hva som gjør noen til ledere.

Du er kanskje lagt inn som abonnent til denne siden. Hvis du ønsker at jeg skal fjerne deg fra abonnentlisten, legger du bare inn ordene ”Vennligst fjern meg” i kommentarfeltet under. Har du andre kommentarer, er jeg takknemlig for disse. Ellers setter jeg stor pris på både positive og negative kommentarer. Jeg ønsker deg en flott dag.

Hvis du ønsker å abonnere på denne bloggen, kan du legge inn ”jeg vil abonnere” og e-postadressen din i kommentarfeltet. Dermed får du beskjed hver gang jeg legger inn et nytt innlegg.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Dagbok og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s