Våre fem dager på Svalbard – del 8.

Onsdag, 22. juni 2011 – vår tredje dag på Svalbard.

I forrige del var vi fortsatt om bord på Polargirl og begynte å nærme oss den nedlagte russiske byen Pyramiden. I dagens utgave av Svalbardposten www.svalbardposten.no leste jeg om den jobben russiske og norske håndverkere legger igjen i byen denne sommeren. I fire hus skal både vinduer og tak repareres slik at ikke forfallet fortsetter.

Nå skal vi tilbake til minuttene før vi ankommer Pyramiden. Vi er i Billefjorden, og foran oss skimter vi byen som det ikke har bodd folk i siden 1999. Etter hvert som vi kommer nærmere tar bygningene form. Vi ser store boligblokker, helt forskjellig fra bygningene i Longyearbyen. Her var det tydeligvis kollektivismen som styrte, men etter det Vadim fortalte, manglet innbyggerne ingenting. Gode boliger, god mat, produkter fra eget veksthus, bensinstasjon, skole, barnehage, hotel, restaurant, svømmebasseng, skytebane, innehall og fotballbane. Sovjetunionen var innstilt på at folk skulle ha det godt på sovjetisk vis her oppe, men etter at landet ble delt opp og Russland ble alene om utgiftene, ble det bestemt at kun Barentsburg skulle være bemannet på Svalbard. Dermed ble det ett hundre prosent fraflytting.

Vi er alle spent på det som møter oss. De fleste av oss har jo hørt en del om denne byen.

Polargirl klapper til kai, landgangen blir lagt ut og alle beveger seg over fra båten og til kaia der en ung mann med gevær over skulderen, venter på oss. Han presenterer seg som Dimitri fra St. Petersburg og forteller at han bor her kun om sommeren som guide for turister. I tillegg til ham, forteller han, er det tolv andre, russiske og norske, som jobber frivillig for å tette vinduer og tak samt å reparere den ødelagte dammen som tidligere sikret drikkevannet for byens innbyggere. Han ber oss holde oss samlet på grunn av isbjørnfare og ikke gå inn i noen av husene uten at han vet hvor vi er. Han vil gå foran, forteller han, og Vadim bak, og vi må holde oss mellom dem.

Jeg ser rundt meg. Noe ser greit ut, mens mye ser ut som skrap.

Dimitri påkaller vår oppmerksomhet. Det er halvannen kilometer opp til byen, forteller han, og vi har bare to timer på oss. Dermed er vi i gang, Dimitri foran og Vadim bak, begge med geværene over skulderen.

Første stopp er ved den pyramideformede skulpturen som også er merket med navnet Pyramiden, på russisk og norsk. Dimitri forteller at navnet kommer fra fjellet som ser ut som en pyramide, og deretter fortsetter vi innover i byen.

Vi passerer veksthuset og en bygning som ser ut som om den er av tre. Dimitri forteller at alle husene er av mur, men at mange er belagt med tre utenpå murveggene. Jeg ser at han har tatt geværet ned fra skulderen og bærer det i hånden klar til bruk.

Sportshallen er neste stopp og bysten av Lenin foran, er ganske markant. Dimitri forteller at denne bygningen var den viktigste i byen når det var bebodd. Her var alle fellesaktiviteter samlet, noe som var svært viktig når mennesker bodde så avsondret fra resten av verden. Slik er det jo også i Longyearbyen der tjuefire spise- og drikkesteder sørger for det sosiale sammen med kulturhuset. Disse stedene betjener to tusen fire hundre fastboende mennesker hvorav fire hundre og femti er barn.

Dimitri forteller at vi har fri adgang til sportshallen og at baren i annen etasje og en souvenirbutikk er åpen for oss, men det får jeg komme tilbake til om noen dager.

Du er kanskje lagt inn som abonnent til denne siden. Hvis du ønsker at jeg skal fjerne deg fra abonnentlisten, legger du bare inn ordene ”Vennligst fjern meg” i kommentarfeltet under. Har du andre kommentarer, er jeg takknemlig for disse. Ellers setter jeg stor pris på både positive og negative kommentarer. Jeg ønsker deg en flott dag.

Hvis du ønsker å abonnere på denne bloggen, kan du legge inn ”jeg vil abonnere” og e-postadressen din i kommentarfeltet. Dermed får du beskjed hver gang jeg legger inn et nytt innlegg.

Svalsat tilhører Kongsberg Satellite Service og tar ned data blant for NASA. (foto Terje Rønning)

Svalsat tilhører Kongsberg Satellite Service og tar ned data blant for NASA. (foto Terje Rønning)

På vei til Pyramiden. Jentene våre nyter tilværelsen på monkey island (foto Terje Rønning).

På vei til Pyramiden. Jentene våre nyter tilværelsen på monkey island (foto Terje Rønning).

Billefjorden på Svalbard: De skålformede fjellsidene finnes overalt (foto Terje Rønning)

Billefjorden på Svalbard: De skålformede fjellsidene finnes overalt (foto Terje Rønning)

Billefjorden på Svalbard: Den lille svalbardreinen finner mat overalt (foto Terje Rønning).

Billefjorden på Svalbard: Den lille svalbardreinen finner mat overalt (foto Terje Rønning).

Billefjorden på Svalbard: En flokk svalbardrein helt nede ved vannet. (foto Terje Rønning)

Billefjorden på Svalbard: En flokk svalbardrein helt nede ved vannet. (foto Terje Rønning)

Billefjorden på Svalbard: En strandet båt i Billefjorden (foto Terje Rønning)

Billefjorden på Svalbard: En strandet båt i Billefjorden (foto Terje Rønning)

Billefjorden på Svalbard: En fangsthytte i Billefjorden (foto Terje Rønning).

Billefjorden på Svalbard: En fangsthytte i Billefjorden (foto Terje Rønning).

Billefjorden på Svalbard: Fjellformasjoner som trekker til seg oppmerksomheten vår (foto Terje Rønning)

Billefjorden på Svalbard: Fjellformasjoner som trekker til seg oppmerksomheten vår (foto Terje Rønning)

Billefjorden på Svalbard: Nordenskiöldsbreen (foto Terje Rønning)

Billefjorden på Svalbard: Nordenskiöldsbreen (foto Terje Rønning)

Pyramiden på Svalbard: Første stopp er skultpuren som er formet som en pyramide (foto Terje Rønning).

Pyramiden på Svalbard: Første stopp er skultpuren som er formet som en pyramide (foto Terje Rønning).

Pyramiden på Svalbard: Noen av bygningene med veksthuset nærmest (foto Terje Rønning).

Pyramiden på Svalbard: Noen av bygningene med veksthuset nærmest (foto Terje Rønning).

Pyramiden på Svalbard: Et trebelagt murhus (foto Terje Rønning).

Pyramiden på Svalbard: Et trebelagt murhus (foto Terje Rønning).

Pyramiden på Svalbard: Den siste gruva i Pyramiden oppe i fjellsiden (foto Terje Rønning).

Pyramiden på Svalbard: Den siste gruva i Pyramiden oppe i fjellsiden (foto Terje Rønning).

Pyramiden på Svalbard: Det er lagt mye arbeid i utvendig dekorasjon (foto Terje Rønning).

Pyramiden på Svalbard: Det er lagt mye arbeid i utvendig dekorasjon (foto Terje Rønning).

Pyramiden på Svalbard: Halvparten av sportshallen med Lenin til høyre i bildet (foto Terje Rønning).

Pyramiden på Svalbard: Halvparten av sportshallen med Lenin til høyre i bildet (foto Terje Rønning).

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Reisebrev og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s