Reise og opphold i Krakow i Polen mai 2011 – del 12.

Torsdag, 19. mai 2011

Nasjonalmuseets forside

Nasjonalmuseets forside

Etter hvert som vi kommer nærmere den store bygningen, forteller de store bildene på forsiden oss at vi har kommet til riktig sted, til Nasjonalmuseet i Krakow. Innenfor dørene blir vi ønsket velkommen av et stort og lyst inngangsparti med brede seks trinns trapper opp mot galleriets første etasje. Trappene er fylt av sittende skoleelever som venter på å bli tatt hånd om, og fra toppen på hver side går det trapper opp til galleriets andre etasje.

Vi kjøper billetter, og jeg nikker smilende til de nærmeste skoleelevene idet jeg passerer dem på vei opp trappene. De smiler tilbake selv om jeg ser at dette med galleribesøk ikke er blant de tingene de prefererer høyest.

Vi starter med første etasje og leser at bildene hovedsakelig er fra tiden etter 1890 og at de fleste av kunstnerne er fra Krakow.

–          ”Hva er hutsuls?”

Inger Johanne har heller ikke hørt om denne folkegruppen som er motiv for en stor del av malerne som stiller ut i denne etasjen, men vi finner noen forklaringer på plakater mellom bildene, heldigvis på engelsk. Resten kunne jeg senere hente fra internett. Et folk som kaller seg etnisk ukrainsk, men som holder til i fjellene mellom Polen og Ukraina. Jeg leser også at mange kunstnere i Polen er svært opptatt av denne folkegruppen på grunn av deres fargerike klær og ville liv som vandrer mellom slåsskamper og dans i en og samme sammenkomst, akkurat som bygdefestene hjemme i Norge for en god del tiår siden.

Vi fortsetter opp til annen etasje der vi finner mer moderne kunst. Nå får vi også følge av skoleklassen som er omtrent som norske elever på ekskursjoner. Noen følger lærerne, mens andre forbruker litt energi eller flørter med det annet kjønn.

–          ”Nå er jeg sulten!”

Vi går ned trappene til grunnetasjen og museets kafé der vi finner både toalett og egnet kaffe og kake. Polske kaker bør prøves. Det har vi lest i guidebøker, og vi er enige. De bør absolutt prøves.

–          ”Er du forsynt?”

Vi reiser oss fra stolene, betaler i kassen og går mot utgangsdøren og ut. Vi setter kursen tilbake mot Rynek Glowny-plassen.

–          ”Er det mer utendørs kunst her enn hjemme?”

Det er stadig vekk noe å se på. Hus, bygningsdetaljer, skulpturer, både gamle og mer moderne. Ser vi en åpen plass eller en gressbevokst plen, ser vi også en eller annen form for skulptur, så hjemturen tar litt lenger tid enn den ville gjort hvis vi kun hadde Rynek Glowny som mål, men til slutt er vi framme.

–          ”Nå er jeg trøtt!”

Inger Johanne setter seg på en oppbygget mur, og jeg legger meg med hodet i fanget hennes.

–          ”Har jeg sovet?”

–          ”Ja, gjett om!”

–          ”Hva er det som skjer?”

–          ”Jeg vet ikke. Sikkert en eller annen notabilitet!”

Jeg ser på de sorte bilene med blålys og sotete sidevinduer. Da jeg sovnet var vi omtrent alene, men nå ser det ut som om hele Krakow har satt kursen sin mot oss.

Du er kanskje lagt inn som abonnent til denne siden. Hvis du ønsker at jeg skal fjerne deg fra abonnentlisten, legger du bare inn ordene ”Vennligst fjern meg” i kommentarfeltet under. Har du andre kommentarer, er jeg takknemlig for disse. Ellers setter jeg stor pris på både positive og negative kommentarer. Jeg ønsker deg en flott dag.

Hvis du ønsker å abonnere på denne bloggen, kan du legge inn ”jeg vil abonnere” og e-postadressen din i kommentarfeltet. Dermed får du beskjed hver gang jeg legger inn et nytt innlegg.

Skoleklasse på Nasjonalmuseet

Skoleklasse på Nasjonalmuseet

Hutuls på vei fra kirken og kanskje til en fest.

Hutuls på vei fra kirken og kanskje til en fest.

Moderne kunst i annen etasje.

Moderne kunst i annen etasje.

Kafeen i Nasjonalmuseet

Kafeen i Nasjonalmuseet

Bygningsdetalj i Krakow (foto Terje Rønning)

Bygningsdetalj i Krakow (foto Terje Rønning)

Barnevennlig skulptur (foto Terje Rønning)

Barnevennlig skulptur (foto Terje Rønning)


Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Reisebrev og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s