Reise og opphold i Krakow i Polen mai 2011 – del 11.

Torsdag, 19. mai 2011

Inngangsdøren til Jan Matejkos hus

Inngangsdøren til Jan Matejkos hus

Dette er vår siste dag i Krakow. I morgen reiser vi hjem.

–          ”I dag vil jeg besøke hjemmet til Jan Matejko. Det ligger bare fem minutters gange fra hotellet, på veien ned til Rynek Glowny. Jeg så det når vi gikk ned til Rynek Glowny-plassen første dagen.”

Min kone er kunstinteressert, og jeg har sjelden noe imot å delta, tvert i mot, så vi tilbringer formiddagen i huset der Jan Matejko malte sine bilder. Et herskapelig hus etter datidens forhold. Atelieret var digert og utstyrt med modeller av det han trengte til bildene sine, blant annet en hest i full størrelse. Etasjene er mange og rommene likeså, men til slutt har vi fått nok og takker for oss.

–          ”Jeg er sulten!”

Vi har tenkt oss til Nasjonalmuseet som ligger litt utenfor byen, men først må magene fylles, så vi tar inn på et lite spisested i en park på veien til museet. Parker er det mange av i

Lunsj i en av parkene

Lunsj i en av parkene

Krakow og spisesteder likeså. Noen av dem er i gammel stil og dette er en av dem. Vi sitter utendørs og under tak av løvrike trær. Gjennom bladverket ser jeg et tårn. Slike motiver er noe av det som gjør denne byen så tiltrekkende. Lite eller ingenting ble ødelagt av bombing under krigen, så det meste står som det sto den gangen og mye er restaurert.

–          ”Skal vi si oss forsynt?”

Vi takker hverandre for maten, og jeg går inn i kaféhuset for å betale før vi går videre mot Nasjonalmuseet. På veien passerer vi flere skulpturer fra kommunisttiden. Store skulpturer av soldater og menn som arbeider hardt. Ikke én, men mange sammen. Slik var det vel den gangen. Lite individuelle motiver. Mest grupper av mennesker som trekker lasset sammen. Stalin og Lenin er vel unntaket, men her i Krakow har jeg ikke funnet statuer av noen av dem.

Vi krysser en svært biltrafikkert gate. Jeg antar det er en ringvei rundt byen. Det er lite biltrafikk inne i byen. Enda en ting som gjør

Et gammelt tårn sett gjennom trærnes bladverk

Et gammelt tårn sett gjennom trærnes bladverk

den trivelig å oppholde seg i. Her har vi mye å lære, vi som er opptatt av at byene skal være trivelige. Biler har egentlig lite å gjøre inne i en by der mennesker skal ferdes og trives.

–          ”Det der må vel være Nasjonalmuseet?”

En stykke lenger fremme ser vi en stor bygning som er trukket tilbake fra gaten. Det er lite som på avstand forteller at det er et museum, men når vi kommer nærmere, skjønner vi at vi har kommet frem, en halvtimes gange fra sentrum.

Du er kanskje lagt inn som abonnent til denne siden. Hvis du ønsker at jeg skal fjerne deg fra abonnentlisten, legger du bare inn ordene ”Vennligst fjern meg” i kommentarfeltet under. Har du andre kommentarer, er jeg takknemlig for disse. Ellers setter jeg stor pris på både positive og negative kommentarer. Jeg ønsker deg en flott dag.

Hvis du ønsker å abonnere på denne bloggen, kan du legge inn ”jeg vil abonnere” og e-postadressen din i kommentarfeltet. Dermed får du beskjed hver gang jeg legger inn et nytt innlegg.

En skulptur fra kommunisttidens Krakow

En skulptur fra kommunisttidens Krakow

Nasjonalmuseet i Krakow

Nasjonalmuseet i Krakow


Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Reisebrev og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s