Reise og opphold i Krakow i Polen mai 2011 – del 8.

Tirsdag, 17. mai 2011

Terje hvilker på en av de mindre stolene.

Terje hvilker på en av de mindre stolene.

Fra Kjærlighetsbroen over elven Wisla legger vi kursen langs elven mot Schindlers Fabrikk. Veiene er mange og flere valg må tas, men polakkene er velvillige veiledere når kartboka ikke strekker til.

Først kommer vi til en merkelig plass, en ganske stor plass, med store stoler av jern spredt rundt på plassen.

–          ”Sett deg på en av stolene”.

Inger Johanne vil fotografere. Jeg må gjøre et lite jump for å komme opp på stolsetet, siden setet er så høyt oppe. Mens jeg sitter der, ser jeg rundt meg. Mange gjør som meg, sitter på stolene for å fotograferes, men jeg må innrømme at de aller fleste er noen tiår yngre.

Plassen heter for øvrig Plac Bohaterow Getta og er en del av den jødiske innmurte gettoen under krigen. Stolene skal symbolisere etterlatenskapene som ble igjen da jødene ble fraktet vekk med jernbanetog. Like i nærheten ligger også ”Museet For Nasjonens Hukommelse” (Muzeum Pamieci Narodowej) og apoteket som forsynte jødene med nødvendige medisiner. Dette ble for øvrig drevet av en polsk ikke-jøde som ville forbli på stedet selv det ble innmurt og avsondret fra resten av Krakow.

–          ”Men nå må vi videre hvis vi skal rekke Schindlers Fabrikk før museet stenger”.

Vi krysser den sterkt trafikkerte veien ved Tram-stasjonen med mange skinneganger. Det var kanskje her jødene ble dirigert om bord i togvognene for å bli sendt til konsentrasjonsleirene. Vi begir oss østover langs elven.

–          ”Så lite mennesker det er her?”

Det stemmer. Det blir stadig færre mennesker å se. Bygningene blir mer og mer slitne, og en del ser ut som gamle nedrivningsbare fabrikker. Et sted blir vi stanset, fordi veien ikke går lenger. Vi går tilbake, stopper en enslig forbipasserende som dirigerer oss videre gjennom en undergang under togskinnegangen. Det er ikke usant det vi har blitt fortalt. Det er ikke så lett å finne frem til Schindlers Fabrikk.

–          ”De elektriske turistbilene går jo hit”.

Inger Johanne minner meg på at de elektriske bilene oppe ved Rynek Glowny er merket med Schindlers Fabrikk og går hit, så det kan jo ikke være så vanskelig, men vi ser ingen trafikk, så de må bruke en annen vei.

Vi søker videre, og plutselig ser vi en gruppe mennesker utenfor en bygning med nyoppusset fasade. Når vi kommer nærmere,

Schindlers Fabrikk med nyoppusset fasade.

Schindlers Fabrikk med nyoppusset fasade.

ser vi at de er samlet rundt en glassvegg med mange bilder av menneskeansikter.

Vi spør og får beskjed om at

–          ”Ja, dette er Schindlers gamle fabrikk som er pusset opp til museum”.

Vi blir gående inne i bygningen i et par timer. Vi ser bilder og videointervjuer av mennesker som vitner om det Schindler utførte til fordel for jødene. Denne mannen som var nazist fra nitten tretti og som kjøpte denne fabrikken som var plassert inntil en konsentrasjonsleir med det ene formålet å tjene penger på billig jødisk arbeidskraft. Jeg tenker mens vi går.

–          ”Hva er det som får en slik mann til å forandre seg så mye at han risikerer sitt eget liv for å berge over tusen jøder? Ikke bare en gang, men flere ganger.”

Vi blir stående å se på bildet av den egentlige Schindler.

–          ”Jammen er han lik skuespilleren. Det samme med den jødiske arbeidsformannen som også er svært lik skuespilleren. Eller omvendt”.

Jeg tror vi begge er slitne i hodet etter to timer i Schindlers gamle fabrikk. Det var jo her alt skjedde, og det er ikke så mange år siden.

Det er godt å komme ut i frisk luft. Legge alle inntrykkene bak oss, selv om mye sitter igjen. Jeg tror det er viktig å fokusere på det som er bra. Schindler som forandret seg, den polske apotekeren som ikke ville la jødene i stikken bak ghettomurene og alle de andre som hjalp de innestengte, noen litt og andre litt mer.

–          ”Det er viktig å tenke på det som er bra!”

Du er kanskje lagt inn som abonnent til denne siden. Hvis du ønsker at jeg skal fjerne deg fra abonnentlisten, legger du bare inn ordene ”Vennligst fjern meg” i kommentarfeltet under. Har du andre kommentarer, er jeg takknemlig for disse. Ellers setter jeg stor pris på både positive og negative kommentarer. Jeg ønsker deg en flott dag.

Hvis du ønsker å abonnere på denne bloggen, kan du legge inn ”jeg vil abonnere” og e-postadressen din i kommentarfeltet. Dermed får du beskjed hver gang jeg legger inn et nytt innlegg.

De gamle bildene gjør inntrykk.

De gamle bildene gjør inntrykk.

Den originale Schindler.

Den originale Schindler.

Et bilde som gjorde og gjør inntrykk på meg.

Et bilde som gjorde og gjør inntrykk på meg.

Så dystert, så dystert.

Så dystert, så dystert.

Også et bilde som gjorde inntrykk på oss begge.

Også et bilde som gjorde inntrykk på oss begge.

Slik ble jødene murt inne i ghettoen.

Slik ble jødene murt inne i ghettoen.

Brakkene på baksiden av fabrikken. Schindlers del av konsentrasjonsleiren.

Brakkene på baksiden av fabrikken. Schindlers del av konsentrasjonsleiren.

Wisla-elven etter besøket på Schindlers fabrikk. Hvilken kontrast?

Wisla-elven etter besøket på Schindlers fabrikk. Hvilken kontrast?

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Reisebrev og merket med , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s