Reise og opphold i Krakow i Polen mai 2011 – del 6.

Tirsdag, 17. mai 2011

Wawel-høyden

Wawel-høyden

Vi er på vei fra Rynek Glowny mot Wawel, og snart ser vi en høy mur foran oss.

–          ”Dette må vel være Wawel-høyden? Se de høye murene!”

Vi ser på kartet og blir raskt enige. Dette er Wawel med borgen og katedralen. Her bodde det mennesker for femti tusen år siden, og byggingen av dagens bygninger tok til i år 1038. Imponerende!

Vi går rundt murene med klokken for å komme opp i borggården, og må gjennom en passasje med en billettluke litt tilbaketrukket fra passasjen. Vi går bort til billettluken og spør om vi skal betale noe. Damen som sitter der smiler til oss og sier at det gjelder hvis vi skal inn i bygningene, men ikke hvis vi bare skal gå utenfor.

–          ”Vi kan ikke bruke for lang tid her i dag. Det er så mye annet som skal sees i dag.”

Vi følger muren ut mot elven Wisla og nyter utsikten over til byen på den andre siden.

–          ”Jammen er det vakkert. Ikke slik som jeg trodde på forhånd, men så visste jeg veldig lite da”.

Inger Johanne nikker seg enig uten å svare. Hun har fått øye på to mennesker, en dame og en mann, som jobber med bilder, og vi

Våre kunstnervenner på Wawel-høyden

Våre kunstnervenner på Wawel-høyden

setter kursen mot dem. Bildene er for det meste av bygningene og bygningsdetaljene her på Wawel-høyden. Vi blir stående å betrakte mannen som arbeider med en tynn pensel. Han lager syltynne streker selv om penselen ser ganske bred ut. Damen henvender seg til oss med et spørsmål, og en halv time senere står vi med en akvarell i hånden. Vi har tatt bilder av hverandre og byttet epost-adresser. Hva er vel som en hyggelig og interessant passiar slik på formiddagen med lokale mennesker, mennesker som er opptatt av stedet de bor på og det som skjer der og har skjedd der, det de holder på med, og som har tid til å prate.

Vi har fått anbefaling om å ta turen ned i undergrunnen for å treffe den ildblåsende dragen Smok Wawelski. Katedralen og borgen får vente til en annen gang. Vi har fått signal om at vi trenger en hel dag til å se det som er inne i bygningene.

Inger Johanne går foran mot et lite hus med en åpen dør. Vi ser inn og oppdager trapper som går virvlende nedover mot undergrunnen og dragen. Vi ser på hverandre og nikker. Billetter løser vi ut i en automat, og så er vi på vei nedover mot jordens indre.

–          ”Tør du dette da?”, spør jeg smilende, men uten å få svar.

Inger Johanne pleier ikke svare hvis hun føler at hun er i risikable farvann. Da biter hun tennene sammen mens hun gjennomfører det hun er usikker på om er spesielt lurt, og nå er det slik. Trappene fører oss dypere og dypere ned mot Smok Wawelskis enemerker, og etter en godt stund stopper trappene. Foran oss ligger dragehulen med ujevn grunn og rått uthuggede vegger og tak. Vi går og vi går, og det samme gjør tiden. Svakt lysende lamper sørger for at vi ser hvor vi går.

Endelig ser vi lys, og etter litt mer tid grønt gress og elven Wisla, og der til venstre, ser vi Smok Wawelski. Han står helt stille, på

Dragen Smok Wawelski blåser ild

Dragen Smok Wawelski blåser ild

sine seks bein, men er allikevel i stand til å blåse ild mot himmelen, mens ungene kravler rundt beina hans. Vi morer oss med å betrakte og ta fotografere barna og den forferdelig farlige Smok Wawelski.

Langs elven er det anlagt en smal spaser- og sykkelvei. Med kort avstand står benker. Vi velger en av dem og setter oss for å nyte medbrakt niste, mens fuglene nyter smulene som jeg kaster til dem.

Klokken er over tolv, og vi skal ned i det gamle jødekvarteret Kazimierz og derfra over elven til Schindlers Fabrikk.

Du er kanskje lagt inn som abonnent til denne siden. Hvis du ønsker at jeg skal fjerne deg fra abonnentlisten, legger du bare inn ordene ”Vennligst fjern meg” i kommentarfeltet under. Har du andre kommentarer, er jeg takknemlig for disse. Ellers setter jeg stor pris på både positive og negative kommentarer. Jeg ønsker deg en flott dag.

Hvis du ønsker å abonnere på denne bloggen, kan du legge inn ”jeg vil abonnere” og e-postadressen din i kommentarfeltet. Dermed får du beskjed hver gang jeg legger inn et nytt innlegg.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Reisebrev og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s