Reise og opphold i Krakow i Polen mai 2011 – del 4.

Mandag, 16. mai 2011

”Har du pakket ut den store kofferten allerede?”

Jeg har vært på toalettet, og er imponert over min effektive kone. Jeg viser at jeg setter pris på at hun har ordnet opp. En koffert på over tjue kilo. Vanligvis bruker jeg ryggsekk og ofte pakker jeg ikke ut, men bruker ryggsekken som skuff og skap, men dette er bytur, så da så. Dessuten er det tillatt med trettito kilo i hver koffert, så selv om vi må betale for hvert kollo som sendes, blir totalprisen for flyreisen gunstig.

”Skal vi gå ut nå?”, spør en av oss og få minutter senere vinker vi til damen i resepsjonen og forsvinner ut døren.

”Hvilken vei skal vi gå?”, spør jeg.

”Denne veien”, sier Inger Johanne.

”Hvordan vet du det?”, spør jeg.

Hun svarer at hun har sett på kartet, mens jeg har gjort noe helt annet, så hun leder an når vi legger i vei.

Etter en stund ser vi et rundt murhus foran oss. Det ser ut som en del av en gammel borg. Vi ser på kartet og finner at dette må

Barbakan eller Portfestningen

Barbakan eller Portfestningen

være Barbakan eller Portfestningen som vi må rundt for å komme til bymuren som vi må gjennom for å komme inn i Krakow sentrum.

På den andre siden av muren ser vi innover en ganske smal gate, og i enden av gaten et formektig kirkelignende bygg. Senere skal vi komme til å bruke denne gaten ganske ofte. Den heter Florianska og fører oss ned til byens største åpne plass. Navnet på plassen er Rynek Glowny og kirken er Mariakirken, en overdådig utsmykket kirke innvendig.

Kirker er det for øvrig svært mange av i Krakow. Sekstiseks stykker blir vi fortalt av en eller annen. På Rynek Glowny ligger enda en kirke i tillegg til Mariakirken, en ganske liten en med sitteplass for tjuefem mennesker. Det er her vi to dager senere skal overvære en intimkonsert fremført av fire unge strykere.

Vi spaserer ned Florianska mens vi ser i butikkvinduer. Vindusshopping er den rimeligste måten å shoppe på ble jeg en gang fortalt.

”Hva ser du etter, min venn?”, spør jeg.

”Jeg trenger sko og veske”, sier vennen min.

”Hvor mange har du hjemme?”, spør jeg.

”Sko er viktig, og veske som hører til er også viktig”, uttaler min kone. Jeg tenker etter og er enig.

”Se der!”, sier Inger Johanne. ”Jan Matejko, det navnet har jeg hørt tidligere”.

Jeg ser på en dør med et smilende hode over, og et annet hode ved siden. En plakett på den andre siden forteller at dette er huset til Jan Matejko som mange mener er Polens største billedkunstner.

Rynek Glowny er ikke akkurat stappfull av mennesker, og det er kanskje ikke så merkelig. Været er kjølig, kjøligere enn da vi reiste hjemmefra og plassen er veldig stor.

Jeg kjenner en rumlende følelse i magen. Foringstid.

”Skal vi spise?”

Vi ser på hverandre og finner raskt ut at vi er enig. Vi går ut av plassen og inn i en av sidegatene der vi finner et sted. Inn en døråpning og ned i en kjeller der alle lampene lyser rødt.

”Husker du det vi leste?”, spør Inger Johanne.

”Hva da? Oj, nå husker jeg. Barer som er røde tilbyr ikke bare drikke, men også tjenester av det mer amorøse slaget”.

Vi blir sittende, dette er ingen bar og angrer ikke. Forretten er en suppe servert i en beholder som er laget av brød. Nydelig. Deretter hovedrett og flathamret svinekotelett uten ben på toppen av en miks av kål og potet. Til slutt kaffe. Alt til en pris av et par hundre kroner.

Mette og fornøyde returnerer vi til hotellet.

Du er kanskje lagt inn som abonnent til denne siden. Hvis du ønsker at jeg skal fjerne deg fra abonnentlisten, legger du bare inn ordene ”Vennligst fjern meg” i kommentarfeltet under. Har du andre kommentarer, er jeg takknemlig for disse. Ellers setter jeg stor pris på både positive og negative kommentarer. Jeg ønsker deg en flott dag.

Hvis du ønsker å abonnere på denne bloggen, kan du legge inn ”jeg vil abonnere” og e-postadressen din i kommentarfeltet. Dermed får du beskjed hver gang jeg legger inn et nytt innlegg.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Reisebrev og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Reise og opphold i Krakow i Polen mai 2011 – del 4.

  1. Weldon sier:

    Hey would you mind letting me know which webhost you’re utilizing?
    I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say
    this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a reasonable price?
    Kudos, I appreciate it!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s