Ekte eller uekte honning?

–          ”Ekte honning”, hørte jeg en kunde si i dag.

Jeg stusset litt. Ekte honning? Hva er det? Hvis det finnes et produkt som heter ekte honning, så må det jo finnes ett som heter

Ekte honning

Ekte honning

uekte honning. Jeg gikk rundt i butikken og spurte dem som jobbet der om de hadde uekte honning. Alle så bare rart på meg, men en av de yngre returnerte spørsmålet:

–           ”Hva mener du med uekte honning? Hva er det?”

Da jeg kom hjem la jeg meg på sofaen for å tenke over hvorfor Honningcentralen kaller sin honning ”ekte honning”. Etter en time hadde jeg ikke kommet spesielt langt i tankeprosessen min.

–          ”Ekte”, tenkte jeg, ”da får de oss kanskje til å tenke at all annen honning må være uekte”.

–          ”Der er svaret, de ønsker at vi skal tro at alle andre som produserer honning, lager uekte eller falsk honning, altså honning som ikke er honning ”.

Dette fikk meg til å huske hva jeg var passiv deltager i for mange år siden. Firmaet jeg jobbet i leverte grillkull til butikker som solgte dette videre til sine kunder.

Ett år fikk vi veldig mange klager.

–          ”Kundene våre sier at grillkullet er mye dårligere i år”, var den beskjeden vi fikk.

Dette hadde vi aldri hørt tidligere, så jeg sendte spørsmålet videre til vår leverandør, som svarte at produsentene hadde gått over til å lage grillkull av løvtre. Hva kullet ble laget av før, husker jeg ikke, men nå var det i alle fall av løvtrær. Vi begynte å grue oss til neste år. Ville omsetningen vår synke?

I løpet av vinteren diskuterte vi dette stadig oftere med vår leverandør, som til slutt sa at dette ville ordne seg. Dermed regnet vi med at vi ville få tilbake den gamle typen grillkull, og gikk ut til våre kunder med det vi trodde var riktig. Forhåndsbestillingene som vi fikk inn, ble bedre enn året før, så vi regnet med at nå var alt i orden.

Våren kom, og det samme gjorde den første traileren med grillkull. Som vanlig åpnet vi de første sekkene og på grillkullposene kunne vi lese: ”EKTE LØVTREKULL”. Den tidligere påskriften ”GRILLKULL” var forandret til ”EKTE LØVTREKULL”. Altså samme produktet som året før, men nå var det blitt ”EKTE”.

I tillegg var mengden også forandret. Fra tre kilo til to og en halv kilo, og samme pris. Nå var produktet blitt ekte, mente leverandøren, og det var vel grunn nok til å øke prisen? Ikke sant?

Den sommeren var alt fryd og gammen. Ingen klager. Folk kunne jo ikke klage når de fikk ekte vare.

Så neste gang du ser en vare som er beskrevet som ekte, kan du spørre selgeren om hvor du kan få kjøpte uekte vare.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Hørt på by\'n, Tanker og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Ekte eller uekte honning?

 1. carpe50 sier:

  tar den med meg til neste runde på butikken! 😉

  • Harald Sandbæk sier:

   «EKTE HONNING» er ett varemerke innarbeidet gjennom mange ti-år. Bakgrunnen finner vi for mer enn 100 årsiden, Dengang ble «KUNSTHONNING» (eller uekte honning) solgt som konkurent til honning.
   Dette klippet er fra Store norske leksikon:

   kunsthonning

   Store norske leksikon Realfag Kjemi Organisk kjemi

   Kunsthonning, søtningsmiddel som vanligvis består av 75–80 % invertsukker (glukose + fruktose) og 20–25 % vann. Dannes ved oppvarming til ca. 100 °C av en løsning av rent rør- eller betesukker (alm. sukker) tilsatt små mengder av en organisk syre, f.eks. 3/4 % vinsyre eller 0,1 % melkesyre, i litt vann.

   Kunsthonning tilsettes gjerne honningaroma og små mengder sukkerkulør for at den skal bli honninglignende, men den er ingen fullverdig erstatning for ekte honning.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s