Hundremetersbeltet langs kysten er for alle!

Null hytter som stengerTorsdag, 27. mai 2010

Så godt som hver vår og sommer opplever vi klagende hytteeiere som gjerne vil ha den delen av strandsonen som er nedenfor deres eget landsted, for seg selv.

De siste to ukene har jeg lest om tre slike steder i Sandefjords Blad, og jeg kan ta feil, men det virker som om det lokale selvstyret i Sandefjord kommune ikke makter å ta det ansvaret som de er pålagt fra sentrale myndigheter. De er rett og slett for svake i forhold til pengesterke hytteeiere som ikke er interessert i den lokale allmennhetens behov.

For mange år siden kom den loven som skulle forhindre hyttebygging i hundremetersbeltet fra strandkanten, men siden den tiden har det blitt tettere og tettere med landsteder i dette beltet, fordi kommunene har rett til å gi dispensasjon.

Jeg har vært mye utenlands gjennom årene og kan ikke erindre at privat nedbygging av strandsoner er like ille som her på Østlandet. For et par år siden reiste vi fra syd til nord i Kroatia og stoppet noen dager på øya Mali Losjin. En dag gikk vi til fots i strandsonen rundt hele øya og ble ikke stoppet av en eneste hytte eller private hus. Et sted lå et hotell helt ned mot vannkanten, og selv der var allmennhetens rettigheter den eneste gyldige. Hotelleieren hadde bygget allmenn spaservei gjennom hotellområdet slik at vi hele tiden hadde utsikt til havet.

I Danmark leide vi for mange år siden to forskjellige hytter og opplevde det samme. Det var ikke noe som hindret oss i å gå i strandsonen mens vi hele tiden hadde utsikt mot havet.

Her i Norge er det dessverre ikke slik. Skal vi gå langs kysten, i alle fall her i Sandefjord, må vi svært ofte trekke oss innover og bak hyttene. Allmennheten må som oftest vike for private interesser, og jeg må si at jeg ikke liker denne tendensen.

Partiet som kaller seg ”partiet for folk flest” burde ta dette på alvor og presse frem en lov som sikrer allmennhetens interesser fremfor private interesser, fordi allmennheten er flest i antall og dermed ”folk flest”.

Har du lyst til å lese mer av denne livshistoriske bloggen min, kan du klikke på Vestfoldingen øverst på siden.

Har du lyst til å abonnere på bloggen, skriver du inn din e-postadresse i feltet under ”Subscribe by email” og deretter Subscribe under feltet.

Kommentarer er velkomne. Du finner en egen rubrikk for kommentarer under hvert innlegg, så bare skriv. Kanskje dette blir en bok? Med gjestekommentarer? Vi får se!

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Dagligliv, Lest i avisen, Lokalt i Sandefjord og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Hundremetersbeltet langs kysten er for alle!

  1. Lenesim sier:

    Foor ikke å snakke om på sørlandet! Der er det nesten ikke friareal ved strandkanten i det hele tatt i mange områder. Hytte-eierne tar seg til rette og møblerer, setter opp gjerder osv. Jeg har til og med opplevd å bli jaga fra et friområde ute i skjærgården (på en øy), fordi hytte-eieren «pleide alltid» å bruke den stranda selv. Hytta kunne ikke sees engang fra stranda. Lite hyggelig var det da å være der, så vi dro en annen plass.

    100-meters-loven gjelder liksom ikke her, man gir dispensasjon hele tida.

  2. scelerant sier:

    Hundremetersbeltet en for den som eier det, om du ønsker å benytte det kjøp deg et lite stykke. Jeg skjønner ikke denne rare tankegangen at siden det er eiendom og ikke en bil, tv, osv så er det greit å benytte den som man ønsker.
    Men egentlig så burde det vel være greit å slå opp telt i hager i Oslo og Bergen for eksempel, det er jo samme prinsipp er det ikke? Om staten ønsker at strandsonen skal høre til felleskapet, da får staten kjøpe strandsone.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s