Pommes frites eller stekte poteter, styrets ansvar for informasjon til beboerne, minner fra 2009 og dagens bilder (mandag 20.mai 2024).

mandag 20. mai 2024


Dagens program:

  • Skiftet fra vinter- til sommerdyne.
  • Vindusvask utvendig og innvendig i stua. Gulvet ble litt skittent, så det ble gulvvask i tillegg.
  • Så en times tid med spansk.

Sytten grader og skyfri himmel klokka ni på morgenen.

I natt sov jeg hele natta i senga for første gang siden dugnaden, da jeg fikk dette astma-anfallet som jeg har slitt med i de siste ukene etterpå. Men fortsatt er jeg veldig trett og kjenner godt de stive lungeveggene mine når jeg puster.

Inger Johanne venter på innkalling til operasjon på Rikshospitalet. Kanskje kommer det noe i postkassa i morgen? Og i morgen har hun legetime hos fastlegen og håper på å få ham til å purre på eller i alle fall få en dato å forholde seg til.

Vi har venner i vår alder som også har sine plager, så dette henger vel sammen med alderen vår.


Inger Johanne og jeg snakket om mat

og kom inn på Papas Fritas (på spansk), en rett som opprinnelig kommer fra Frankrike med navnet Pommes Frites. Jeg synes vi burde hatt et norsk ord for denne retten og spurte Bings kunstige intelligens om de hadde registrert noe norsk ord og fikk følgende svar:

Ja, vi har et norsk ord for pommes frites! Det kalles “pommes frites” på norsk også, og det refererer til potetstrimler som er kokt gyllenbrune i olje. Uttalen er omtrent «påmfritˊt»1. Dette ordet stammer opprinnelig fra fransk, der det betyr “stekte poteter” 2. I USA kalles denne potetretten “french fries”, mens i Storbritannia er det oftest kjent som “chips” eller «french fries»2. Så neste gang du bestiller, kan du trygt si “pommes frites” med t, takk! 😊

For øvrig er det interessant å merke at uttalen av importord ikke alltid er offisielt stemplet, og det kan være variasjoner. Språkrådet anbefaler imidlertid å bygge uttalen av nyere importord på skriftbildet til standardspråkene nynorsk og bokmål, slik at etablert skriftnær uttale kan brukes ved siden av utenlandsk uttale3. Så det er flere måter å si det på, men “pommes frites” er den anbefalte norske formen! 🍟


Vi hører sjelden

fra styret i borettslaget vårt, da utenom dugnader og generalforsamlingen, noe jeg synes er merkelig. Jeg har flere ganger etterlyst informasjon fra det de tar opp på styremøtene, men i løpet av de åtte årene vi har bodd her, har dette vært veldig varierende og de siste årene helt fraværende, så jeg sjekket med Bings kunstige intelligens om hva de har registrert, og her er svaret jeg fikk.


Hvilket ansvar har en styreleder i et borettslag når det gjelder å informere beboerne om det som skjer under styremøtene?


Som styreleder i et borettslag har du flere viktige ansvarsområder, og å informere beboerne om det som skjer under styremøtene er en av dem. La oss se nærmere på styrelederens rolle og oppgaver:

  1. Ledelse av Styremøter:
  2. Styrelederen har ansvaret for å lede styremøtene. Dette innebærer å planlegge møtene, sørge for at de blir avholdt regelmessig, og føre protokoll over styresaker. Under møtene skal styrelederen sikre at beslutninger blir tatt i tråd med lovverket og vedtakene fra årsmøtet eller generalforsamlingen1.
  3. Informasjonsplikt overfor Beboerne:
  4. Styrelederen har en viktig rolle i kommunikasjonen med beboerne. Dette inkluderer å informere dem om beslutninger tatt i styremøtene og inkludere dem i viktige diskusjoner. Åpen og god kommunikasjon bidrar til å bygge tillit og fremme et godt bomiljø2.
  5. Økonomisk Styring:
  6. Styrelederen skal være med på å overvåke boligselskapets økonomi. Dette innebærer godkjenning av betalinger, budsjettering og økonomisk planlegging. Å sikre sunn økonomisk drift er avgjørende for borettslagets velvære.
  7. Vedlikeholdsplanlegging og Eiendommens Tilstand:
  8. Styrelederen har ansvar for å planlegge vedlikehold av bygninger og fellesområder. Dette inkluderer å sikre at eiendommen holdes i god stand og at nødvendige oppgraderinger gjennomføres.
  9. Overvåking av Regelverk og Vedtekter:
  10. Styrelederen skal sørge for at reglene og vedtektene blir fulgt. Dette kan inkludere alt fra husordensregler til større vedtak som påvirker hele borettslaget.
  11. Dialog med Beboerne:
  12. Styrelederen bør være tilgjengelig for dialog med beboerne. Dette kan være gjennom informasjonsmøter, e-post, eller andre kommunikasjonskanaler.

I sum har styrelederen en sentral rolle i å ivareta interessene til beboerne og bidra til et velfungerende bofellesskap. God kommunikasjon og ansvarlig ledelse er nøkkelen til et vellykket styrearbeid i et borettslag eller sameie34.


Minner fra Spinalonga i 2009:


Dagens bilder:

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i dagen i dag, Uncategorized og merket med , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Pommes frites eller stekte poteter, styrets ansvar for informasjon til beboerne, minner fra 2009 og dagens bilder (mandag 20.mai 2024).

  1. ivar fitje sier:

    På spansk heter det PATATAS FRITAS. 
    Pero en canario se llama papas fritas.

Legg igjen en kommentar