Iran har markert, Israels oppførsel, den verste lederen, bare jøder har, Israels krav, blind og døv, minner fra 2012 og dagens bilder (søndag 14.april 2024)

søndag 14. april 2024

Klokka er åtte, det er åtte grader og sol fra skyfri himmel nå på morgenen. Inger Johanne er ikke bedre, tvert imot, hun er stadig mer trett og trenger stadig mer støtte fra armen min. Men hun klarte å komme ned til tredje rad på Hjertnes på fredag og opp i annen etasje til Gro i går. Trappa er ganske bratt, men med gode rekkverk på begge sider, gikk det fint.


Iran har markert

at de ikke finner seg i Israels angrep på deres ambassade i Damaskus i Syria. Israel har ikke gått med på at de sto bak dette angrepet, men i natt sendte Iran hundrevis av droner og raketter mot Israel. Hva som skjer videre, vet bare Israel som har en krigersk regjering som jeg tror, ikke er spesielt gunstig for freden i området. Problemet er at Biden har erklært at USA står fast ved sin støtte til Israel, noe han må hvis han skal ha mulighet for å bli gjenvalgt som president i USA.


Det er ikke lett å forstå

denne oppførselen til Israels myndigheter. Jeg har lest og leser aviser, hører nyheter, jeg har lest boka «Palestina: Israels ran, vårt svik» av Odd Karsten Tveit og forstår ikke annet enn at de som styrer Israel enten er ekstremt grådige eller er livredde for å miste kontrollen over området eller kanskje begge deler.

De får støtte fra mange, uansett hva de gjør mot andre, og mange av dem som støtter det de holder på med, støtter seg til sine hellige skrifter. Jeg tror ikke på noen gud og har heller ikke gjort det siden jeg gikk på realskolen. Kanskje det nettopp er derfor jeg ikke forstår disse myrderiene som Israels myndigheter mener at de har rett til å utføre.


Den verste lederen noensinne.

I dag hørte jeg i nyhetene at Netanyahu blir karakterisert, av sine egne, som den verste lederen Israel noensinne har hatt, så jeg spurte Bings kunstige intelligens om hva den har samlet av kunnskap og fikk følgende svar:

Israel har hatt mange ledere gjennom sin historie, og noen har vært kontroversielle. En av de mest omdiskuterte er Benjamin Netanyahu. Han har vært statsminister i flere tiår, men synspunktene om ham er delt.

Ifølge Gershon Baskin, en israelsk fredsaktivist og gisselmegler, er Netanyahu den verste israelske lederen i statens historie. Han har møtt massiv kritikk, og mange israelere har mistet troen på ham. Avgjørelsen om å begrense antall muslimer som får be i Al-Aqsa-moskeen under ramadan har også skapt sinne og bekymring. Ha’aretz, en israelsk avis, kaller det den farligste avgjørelsen denne grusomme regjeringen har tatt siden krigen startet1.

Netanyahu har også vært involvert i den brutale krigen mot Hamas i Gaza, noe som har skapt sinne blant palestinere verden over. Kombinert med restriksjonene på Al-Aqsa-moskeen, har dette ført til økt uro og spenning i regionen. Baskin mener at Netanyahu og hans regjering ønsker denne eksplosjonen, og at de vil være ansvarlige hvis det skjer1.

Det er viktig å merke seg at synspunkter på ledere kan variere, og historien vil dømme dem ulikt over tid. Netanyahu har definitivt vært en polariserende figur i Israels politikk og historie.


Bare jøder har fulle rettigheter i Israel.

Mange sier at Israel har blitt en apartheidstat der bare jøder har fulle rettigheter, så jeg spurte Bings kunstige intelligens om hva de har samlet av kunnskap om dette, og fikk følgende svar:

Israelske myndigheter praktiserer systematisk diskriminering mot det palestinske folket, og dette utgjør apartheid ifølge internasjonal rett1. Her er noen viktige punkter:

  1. Palestinere i Israel: Selv om palestinere som bor i Israel har formelt statsborgerskap, blir de behandlet som annenrangs borgere. Deres bevegelsesfrihet, forsamlingsfrihet og rett til rettferdig rettergang er sterkt begrenset2.
  2. Okkuperte palestinske områder: Palestinere i de okkuperte områdene lider under omfattende beslagleggelser av land og eiendom, ulovlige drap, tvangsforflyttinger, og drastiske begrensninger av bevegelsesfriheten. De blir behandlet som en mindreverdig etnisk gruppe og systematisk fratatt rettighetene sine1.
  3. Apartheid: Apartheid er en forbrytelse mot menneskeheten ifølge Roma-vedtektene til Den internasjonale straffedomstol og FN-konvensjonen mot apartheid. Det innebærer systematisk forskjellsbehandling basert på etnisitet over tid. Israel må avvikle apartheidsystemet og begynne å behandle palestinere som mennesker med like rettigheter og verdighet1.
  4. Internasjonalt samfunn: Amnesty International krever en drastisk endring i det internasjonale samfunnets tilnærming til menneskerettighetskrisen i Israel og de okkuperte palestinske områdene. Menneskerettighetsbruddene må tas på alvor, og fred og sikkerhet for både israelere og palestinere er avhengig av rettferdighet og likeverdighet1.

Det er viktig å merke seg at dette er en kompleks og kontroversiell situasjon, og det finnes ulike synspunkter. Likevel gir Amnestys rapport et klart bilde av alvorlige utfordringer knyttet til rettigheter og diskriminering i Israel og Palestina13.


Israels krav:

Jeg har hørt at Israel gjør krav om alle områder mellom Jordanelven og Middelhavet og spurte Bings kunstige intelligens om dette og fikk følgende svar:

Konflikten i Midtøsten har flere dimensjoner, og Israels krav på landområder er en av de sentrale aspektene. La oss utforske dette nærmere:

  1. Landkrav:
  1. Israels Land: Mange ser på “Israels Land” som området mellom Jordanelven og Middelhavet. Dette inkluderer Israel, Vestbredden og Gaza. Imidlertid er det også de som ønsker en langt større utbredelse. Ifølge 1. Mosebok 15:18 skal Israel også dekke deler av Egypt, hele Jordan, Libanon, Syria og halve Irak. Dette viser at det er vanskelig å bruke Bibelen som basis for å trekke politiske grenser 1.
  2. Palestinsk land: Palestinerne har også gjort krav på dette området, og konflikten handler om at to folk gjør krav på det samme landområdet. I 1948 eide palestinerne 94 prosent av alt land i området. I dag eier de kun 7 prosent. Selv om noe land ble solgt av tidligere palestinske eiere, blir slikt salg sett på som forræderi av andre palestinere og skjer sjelden. Staten Israel har på ulike måter tatt over palestinsk land, og dette har vært en kilde til konflikt 1.
  3. Demografi:
  4. Israel ønsker å være en stat for alle jøder i hele verden, og alle som regnes som jøder har en “rett til tilbakevending”. Dette har ført til ønsket om å ha så få palestinere som mulig i landet. Hemmelige planer fra 1948 handlet om å etablere Israel på et større område enn det som var avmerket i FNs delingsplan. På dette tidspunktet bodde det dobbelt så mange palestinere som jøder i området. For å etablere en jødisk stat, måtte palestinere fordrives. Over 750 000 palestinere flyktet, og eiendommene deres ble overtatt av jøder som immigrerte. Mens alle jøder har rett til å bosette seg i Israel uansett, kan ikke palestinere som har flyktet, vende tilbake til sine hjem 1.
  5. Religiøse krav:
  6. Tre religioner gjør krav på samme hellige byer og steder. Dette gjelder spesielt Jerusalem, hvor de to templene lå, og hvor Klippemoskeen og Al-Aqsa-moskeen ligger i dag. Det gjelder også Hebron, hvor patriarkene og matriarkene (Abraham, Sara og deres etterkommere) er gravlagt 1.

Konflikten i Midtøsten er kompleks og har dype historiske røtter. Å finne en løsning krever dialog, forståelse og kompromiss fra alle involverte parter.


Blind og døv.

For noen dager siden hørt jeg et intervju med redaktøren i avisen Dagen der han presiserte at Israel er et demokratisk land der alle har like rettigheter. Uansett hvilke innvendinger og spørsmål intervjueren kom med, svarte han med at Israel er det eneste demokratiske land i Midtøsten og det eneste landet der alle har fulle rettigheter, selv om de ikke er jøder. Israels massemyrderier og utsulting av palestinere, svarte han bare på med at Israel er det eneste landet o.s.v.

Jeg er fornøyd med at jeg, da jeg var tenåring, bestemte meg for at religioner er interessante, men ikke aktuelt for meg. Allikevel forble jeg som mange andre en del av folkekirken, men for noen få år siden ga jeg avkall på dette medlemskapet og meldte meg inn i Humanetisk Forbund. For noe må man være medlem i, tenkte jeg da.


Minner fra 2012:

Mosjon er ikke bare av det gode, tror jeg – – – | vestfoldingen


Dagens bilder:

Dagens tur gikk til Mosserød, Mokollveien til den store vanntanken, ned til Midtåsveien, ned litt av Dølabakken før jeg tok av til høyre og ned til Gamle Moveien og hjem. På veien møtte jeg Laila og Oddvar så det ble en samtur helt hjem. Husk at bildene kan forstørres kraftig ved å klikke på dem.

Så forsvant skyene
Rabarbraen vokser
Våronna er i full gang
Javisst gjør det ondt när knoppar brister av Karin Boye
Denne veien har jeg aldri gått. Hvor kommer jeg hen, tro?
En liten hvil hvis du har behov.
Oi. Utsikt til fjorden.
Her kommer jeg jo ned til Midtåsen.
En liten Volvo på vei opp til Midtåsen.
Enda en liten bil på vei til Midtåsen.
Et veldig moderne hus
Knopper brister.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i dagen i dag og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar