Maos Kina, Orban med et bein i hver leir og renteøkninger (torsdag 14.desember 2023)

torsdag 14. desember 2023


Takk for lånet av boka «Ville Svaner». Takk til Inger og Knut, boka som har gitt meg mer innsikt i Kina før og under Maos styre.

Dette er jo en tid vi som er født rett etter krigen, aldri har forstått skikkelig.

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Gjennom skildringen av tre kvinneliv – sitt eget, sin mors og sin bestemors – speiler forfatteren de dramatiske omveltningene i 1900-tallets Kina. Beretningen viser oss Kina fra innsiden, fra palass til fangehull, fra massemønstringer til kvinnehverdag. Det er en familiesaga, et historisk skjebnedrama, et stykke kvinnehistorie og et dokument om vår nære fortid.

Omtale fra forlaget

Ville svaner er en gripende saga om en families liv og skjebne, men samtidig så mye mer. Gjennom sin egen, sin mors og sin mormors historie speiler den kinesisk-engelske forfatteren Jung Chang (f. 1952) alle de dramatiske omveltningene Kina har opplevd i vårt århundre. Boken viser oss Kina fra innsiden . fra palass til fangehull, fra massemønstring til kvinnehverdag. Den synliggjør noen av de lidelser og grusomheter som er blitt forsøkt fortiet. Men den forteller også om varme, nærhet og fortrolighet mellom kvinnegenerasjonene Dette er en familiesaga, et historisk skjebnedrama, et unikt stykke kvinnehistorie og et avslørende dokument om vår nære fortid. Ville svaner har blitt en internasjonal bestselger som går sin seiersgang over hele verden. Den er oversatt til 25 språk og har til sammen solgt i over 7 millioner eksemplarer. «En uforglemmelig leseropplevelse.» Svein Iversen, Arbeideravisa«. til tider spennende som en kriminalroman.» Tove Nilsen, Dagbladet«. et storslagent dokument om Kinas 20. århundre.» Harald Bøckman, KlassekampenJung Chang ble født i Yibin i 1952. Her jobbet hun som tjenestepike, stålverksarbeider og elektriker før hun begynte på engelskstudier. I 1978 forlot hun Kina til fordel for England, hvor hun fikk et studiestipend på universitetet i York . og siden tok en doktorgrad i lingvistikk. Da Ville svaner kom ut i 1992, ble den straks en formidabel suksess og vant en rekke litterære priser.

Ville svaner: Tre døtre av Kina – Wikipedia


Orban må ha glemt

femti-åra da ungarere flyktet fra landet sitt, fordi Sovjetunionen invaderte landet deres. Nå vil han være venn med denne farlige Putin-nasjonen, men samtidig være NATO- og EU-medlem.

Flyktningene fra Ungarn på 1950-tallet – lokalhistoriewiki.no


Jeg hører i dag

at sjefen i Norges Bank sier at den norske krona har falt i verdi i flere år. Dette er jo positivt for eksporten vår, men negativt når det gjelder prisøkninger på importerte varer. Hvor lenge kan vi egentlig holde oss med denne valutaen?

Høyre er enig i Norges Banks renteøkninger, og mange går sultne til sengs, sier Røde Kors. LO er uenig. Rødt likeså. Arbeiderpartiet og SV har ennå ikke kommentert den siste renteøkningen.


Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar