Kan reinsdyr og vindturbiner fungere godt sammen?

tirsdag 14. mars 2023


Vi skal ikke alltid tro på det vi leser, selv i aksepterte leksika.

Jeg har mange ganger skrevet om at jeg ikke synes det er greit at reindriften skal legge beslag på førti prosent av Norges areal. Også stortingsrepresentantene tror på dette, sånn jeg nå forstår innlegget til Lan Marie.

Nå hører vi også fra Sverige at reinsdyr og vindturbiner fungerer godt sammen enkelte steder. Dette burde undersøkes før vindturbinene rives. Det er tross alt en stor krafttilførsel som trøndere mister.


Innlegget har jeg kopiert fra facebook:

I dag kom Olje- og energiminister Terje Aasland til Stortinget for å redegjøre om hva Regjeringen gjør med de pågående menneskerettighetsbruddene på Fosen.

Svaret er foreløpig: ingenting.

Jeg brukte mitt innlegg i salen til å lese opp en tekst skrevet av Ella Marie Hætta Isaksen – en av menneskerettighetsforkjemperne i Fosen-aksjonen, og er underskrevet av hele aksjonsgruppa. Jeg er dypt takknemlig for at Ella Marie og aksjonistene ville dele sine tanker med meg, og at jeg fikk lov til å formidle dem i Stortingssalen. Teksten hennes treffer meg som en knyttneve i magen, og jeg håper dere også vil lese.

«Det er spesielt å være same i Norge om dagen. Enten man deltok i Fosen-aksjonen, eller ikke, så har vi, som folkegruppe, vært mye omtalt og diskutert i mediene de siste ukene. Vi har opplevd en overveldende stor støtte, fra hele landet og hele verden, men vi har også måttet tåle enorme mengder drapstrusler, hets og sjikane på grunn av vår etnisitet.

Det er kanskje trist å si, men dette hatet er vi vant til. For det hatet finnes i alle kriker og kroker av dette landet, men nå har ekstra mye av det kommet frem i lyset. Stortinget og Regjeringen har et ansvar for å bekjempe samehets og forholde seg til fakta..

Fordommer og vrangforestillinger om det samiske folket florerer nå rundt oss. I forrige uke sa Sylvi Listhaug at Norge må vurdere å trekke seg fra internasjonale konvensjoner for urfolks rettigheter, fordi de ifølge henne forskjellsbehandler etniske grupper. Dette er en farlig misforståelse. Urfolk har nedfelt rettigheter for å gi oss like muligheter som majoritetsbefolkningen, til å videreføre vår kultur. Rettighetene er en anerkjennelse av at vi, som minoritet, i møte med storsamfunnet, og storkapitalen, alltid vil tape.

Så må vi huske at det ikke er disse internasjonale urfolksrettighetene, som Listhaug henviser til, som er brukt i Fosen-dommen. Der er det de alminnelige menneskerettighetene, etter konvensjonen om sivile og politiske rettigheter som er brukt. Listhaug stiller seg i så fall mot hele FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter, som skal sikre hver eneste borger grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet og valgfrihet.

Det er i seg selv ikke overraskende at FrP kommer med slike utsagn, men når slike vrangforestillinger oppstår, er det viktig at resten av det politiske Norge tar avstand. Det er groteskt av FrP å foreslå en kollektiv straff mot folket, ved å fjerne våre rettigheter, på grunn av et statlig brudd på menneskerettigheter. Det er staten Norge, som konsesjonsgiver, og Fosen Vind, som utbygger, som tok den enorme risikoen det var å bygge disse vindkraftanleggene på Fosen. Selv om flere ropte varsko om potensielt menneskerettighetsbrudd, ble vindmøllene reist før saken var avklart i rettssystemet. Da er det staten som må tåle konsekvensene av å tape i retten, og ikke vi som skal bære byrden av dommen.

En annen myte er at 40% av Norge er reinbeiteareal. Dette er et misvisende tall som brukes for å styrke fordommene om at reindriften har så stor makt. I 2020 publiserte SSB en analyse der det kom frem at 89% av disse 40% tvert imot ikke er reinbeiteareal, men byer, tettsteder, isbreer, innsjøer og all annen infrastruktur. Det reelle tallet på reinbeitearealet er dermed 4,4% av Norge.

Det er absurd å måtte holde øye med sine egne myndigheter på denne måten, og sette sitt liv på vent for å sørge for at staten følger sine egne lover og regler. Men dette er den kampen vi er født inn i. Vi er klare til å aksjonere igjen, dersom Fosen-dommen ikke snart respekteres. Det er ikke fordi vi vil, men fordi vi tydeligvis må.»

Det var viktig for meg å gi aksjonistene et talerør i dag, for å minne oss på sakens kjerne: at staten brøt menneskerettighetene og overkjørte et urfolk i Norge.

Jeg er skuffet over dagens redegjørelse, men vil fortsette å følge opp saken i Stortinget for å presse regjeringen til å snarest rette opp de pågående menneskerettighetsbruddene.

Miljøpartiet de Grønne støtter også Sametingets krav om en uavhengig granskning. Regjeringen må vise vilje til å faktisk lære av Fosen-saken og jeg mener en uavhengig granskning nå er avgjørende for å gjenopprette tillit.

Urfolks rettigheter er ikke valgfritt. Vi kan ikke løse framtidens utfordringer på samme måte som skapte dem, ved å drive rovdrift på mennesker og naturen.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s