Noen tanker etter at jeg hadde sett filmen «Krigsseileren».

Filmen «Krigsseileren».

I går kveld så vi filmen «Krigsseileren», en film om sjøfolk som sto om bord i norske skip i utlandet da krigen brøt ut, og dermed ikke kom hjem før krigen stengte dem ute. De fleste skipene ble satt inn i trafikk for de allierte, og dermed fungerte de som fiender av det nazistiske Tyskland og ble bekjempet med nazityske militære fartøyer og fly. Filmen handlet selvfølgelig også om konsekvensene for kommunikasjonen mellom sjømennene og familiene der hjemme.

Dette er vår nærhistorie, og mange har opplevd krigsseilere som klarte seg greit etter de store påkjenningene de ble utsatt for og mange som det ikke har gått så greit for.

Filmanmeldelse «Krigsseileren»: Fanget i historien – VG

Krigsseilerne | Facebook

Fra hvalfanger til krigsseiler – KUBEN (kubenarendal.no)

Bad Elements

fikk vi også bekjentskap med i filmen, og mange ganger skulle det ikke så mye til før den enkelte sjømann eller sjøkvinne kom i dette registeret. For den som havnet her, ble etterkrigstiden svært vanskelig. Det ble da ikke så lett å få ny jobb til sjøs, og det var jo ofte det eneste de kunne, disse ufrivillige soldatene. Over ti prosent av krigsseilerne kom i disse registrene. Noen av dem som styrte med disse registrene fikk kanskje utløp for sin herskesyke gjennom å bestemme hvem som skulle registreres. Du kan lese mer om bad elements under her.

Bad Elements – Wikipedia

Nortraship-fondet

hørte vi mye om, vi som seinere fikk krigsseilere som kolleger til sjøs. De fleste av krigsseilerne la all skyld på Arbeiderpartiet, noe som medførte at de fleste sjøfolk i min tid til sjøs, stemte på Høyre, noe også jeg gjorde. Påvirkningen fra de eldre kollegene om bord var stor.

Nortraships Sjømannsfond – Wikipedia

Nortraship – Store norske leksikon (snl.no)

Nortraship – Wikipedia

Hvalfangerne under krigen.

Sjøfolkene på hvalfangstekspedisjonene i Sørishavet kom heller ikke hjem før krigsutbruddet, akkurat som andre sjøfolk, og noen ble innrullert i Nortraship-flåten, mens de fleste havnet andre steder.

Mange sjøfolk i handelsflåten hadde liten respekt for hvalfangerne som sjøfolk. «Der er det bare hvalfangere», var noe jeg ofte hørte ombord i seksti- og sytti-årene, og jeg tenkte en del på hvor det ble av disse hvalfangerne under krigen.

Seinere har jeg lært fra en venn at mange ble innrullert i Hvalfangerbrigaden i Skottland, og her kan du lese litt om hvalfangernes deltagelse i kampen mot Nazi-Tyskland.

Norske hvalfangere meldte seg frivillig for å kjempe mot Hitler – Historie (klikk.no)

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s