Forskjellene mellom fattig og rik (mandag 4.mars 2019)

Mandag 4. mars 2019

Et av de store temaene denne uka er de stadig økende forskjellene mellom de mest velstående og de som har minst. Mange har sine egne forklaringer om hvor bra eller dårlig dette er, og det er vel og bra, slik at vi lettere kan forstå hvorfor og hvordan det blir som det blir.

Jeg har i stedet lyst til å peke på virkningen av forskjellene. Hvordan virker dette på dem som har minst og hvordan virker dette på dem som har mest? Dette skulle jeg ønske flere har villet gå inn på i sine kronikker.

Ufred.

Jeg tror kanskje at jo større forskjellene blir mellom dem som sitter øverst på stigen og dem som sitter nederst, desto større er risikoen for ufred og disharmoni. Jeg har sittet i selskapelig samvær der noen med mye penger tilgjengelig har diskutert investeringer og i tillegg spurt over bordet andre om hvilke investeringer som kaster mest av seg. Noen ble ivrig med i diskusjonen, mens andre ble tause. Helt til en plutselig svarte: «Jeg har ikke så mye penger at jeg bekymrer meg over den saken». En annen kommenterte seinere at han/hun følte seg utenfor og en tanke fornedret. Altså et selskap som startet i fred og harmoni gikk over til mistrivsel og en markering av at det er forskjell på dem som har mye og dem som har lite.

Forståelse.

Mennesker har en tendens til å samle seg i grupper. På Gran Canaria der jeg oppholder meg mest, samler nordmennene seg i Arguineguin og svenskene i San Agustin. Her hjemme samler de mest velstående seg i egne grupper og de som har mindre i andre grupper. Dermed omgås de mindre og lærer lite om hverandres kulturer. Det blir lett til «dem og oss» der det er liten interesse i det å lære om hverandre og mindre forståelse for hverandres kulturer.

Dette var bare to konsekvenser av de økte forskjellene, og jeg tror aldri denne utviklingen er av det gode.

Ha en fin dag.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s