A Strangeness In My Mind av Orhan Pamuk (søndag, 19. juni 2016)

Så er vi ferdig med frokostgrøten, quizen og dagens Aftenposten. Søndagsavisen er ikke akkurat en avis full av knoppskytende nyheter, men den inneholder litt av hvert av det som skjer i verden.

I dag festet vi oss ved den planlagte utbyggingen i og rundt Vippetangen, det kjølige forholdet mellom Merkel og Putin og ikke minst artikkelen om Nobelprisvinneren i litteratur, humanisten Orhan Pamuk.

Beskrivelsen av hans nest nyeste bok «A Strangeness In My Mind» som snart kommer i A Strangenes In My Mindnorsk språkdrakt omhandler Istanbuls utvikling fra nitten sekstitallet til i dag, sett gjennom øynene til en gateselger, en utvikling som har medført en økning av folketallet fra tre millioner til tolv millioner. Vi ble enige om at vi setter den opp på ønskelista når den kommer på norsk.

Vi tilbrakte høstferien i Istanbul i 2011, og vi var begge enige om at vi ble betatt av den spesielle atmosfæren i byen, alt fra bønneropene fra de mange minaretene til den hyggelige langsomme travelheten i byen.

 

Inger Johannes helse henger igjen,

hun har fortsatt problemer med hørselen og ubehag i den høyre hodesiden, et ubehag som hun ikke klarer å beskrive, men nå er det bare ett døgn igjen før hun skal til øre-nese-hals-legen, mens jeg skal levere urinprøve som grunnlag for en helsemessig tilstandsrapport.

 

Varebilen har også vært til undersøkelse

med det resultat at den må repareres for syv tusen kroner. Jeg tenkte på at det kanskje hadde vært best å selge den som delebil, men så bestemte jeg meg, i samråd med Inger Johanne og verkstedet, for at vi trenger den til flyttingen i november. Så da blir det reparasjon.

 

Ny leilighet medfører mye som skal bestemmes.

Det er ikke bare å si at «denne tar vi». Det er bare begynnelsen. Vi har forandret mye, noe vi kunne siden vi kom så tidlig inn i bildet, og trodde at nå var alt i orden, men så, under et besøk på byggeplassen, kom vi i prat med noen som hadde kjøpt noe seinere enn oss. De fortalte at de hadde bestilt solskjerming. Inger Johanne og jeg så på hverandre: «Det har jo ikke vi?». Så dermed blir det nytt møte mandag ettermiddag med prosjektlederen fra Veidekke. Spørsmålet blir da: «Til hvor mange vinduer trenger vi solskjerming?» Prisen er fra ti til tretten tusen kroner per vindu så det betyr jo litt i kroner og øre.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

2 svar til A Strangeness In My Mind av Orhan Pamuk (søndag, 19. juni 2016)

 1. Ivar Fitje sier:

  Min kone som vel «fordøyer» minst to bøker per uke, leste den om gateselgeren i Istanbul for ett halvt år siden og sier den er helt super. Brukte faktisk ordet fantastisk.

  Er solskjerming den filmen man legger på vinduene for å unngå at de gale solstråler kommer inn og falmer alt som er? Hvis så er jeg sjokkert over prisen du nevner. Vi gjorde det på fire store vinduer, totalt seks til åtte kvm, for noen år siden og betalte 900 euro for det hele. Spania er jo mye billigere enn Norge….😉. Men jeg anbefaler absolutt at du gjør det.

  Lykke til med hussalg og innredning og flytting til mindre sted. Vi gjorde nylig noe tilsvarende og er nå meget vel installert i totalt renovert hus. Ikke vær redd for å gi bort møbler og ting, du får aldri plass til alt sammen likevel! Vi gikk fra et meget fullt hus på 500 kvm til vel halvparten og sendte omkring 25 kubikkmeter til barna i London, Madrid og Brisbane.

  God bedring til kona!!

  Sent from my iPad

  >

  • Takk for kommentaren. Akkurat nå leser jeg «Jeg Er Pilgrim» av Terry Hayes, men kanskje neste gang. Solskjermingen er en ny type som dekker vinduet på utsiden. Ingen ser inn og alle ser ut, alt med elektrisk styring. Jeg takker forøvrig for gode ønsker til kona.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s