Syk i utlandet (24. oktober 2015)

Noen ganger er det kanskje ikke bare dumt at vi blir syke mens vi er i utlandet.2015 10 21 - Inger Johannes bilder av Terje med stokk

Onsdag, for ti dager siden, fikk jeg akutte smerter i beinet fra hofta og nedover, smerter som stadig forverret seg. Jeg brukte vanlige smertestillende, paracet og ibux, og etter hvert mer enn det som står skrevet som tilrådelig, for at det skulle virke.

Søndag ga jeg opp og ringte alarmtelefonen til reiseforsikringsselskapet i København, og ved ellevetiden henvendte jeg meg i skranken på Clinica Roca, et privat sykehus som jeg lå på i fjor med forstoppelse. Etter blodprøver og røntgen kom svaret. Det meste var bra, men jeg har en feil i ryggdelen over rumpeballen, mente legen. Feilen forplanter seg nedover i beinet og forårsaker smertene. Jeg fikk to typer tabletter og en type smertedempende gel samt time hos ortoped fredag den trettiende. Hvis smertene fortsatte skulle jeg komme tilbake og muligens overføres til sykehus for behandling.

Etter flere dager og netter i stolen i stua med beina opp i sofaen gjorde jeg en nye henvendelse til alarmtelefonen i København, og torsdag ble jeg innskrevet i sykehuset Clinica Roca med intravenøs behandling etter at de på nytt hadde gjennomgått de tidligere prøvene og røntgenbildene.

En natt på sykehus føles svært lenge. Kanskje fordi jeg ikke visste hvor lenge jeg skulle bli, og sånn var det for min romkamerat også, svensken Anders Lundgren fra Umeå. For han blir det nok en hel uke, om ikke mer etter et fall som medførte noe de kalte frakturskade i ryggen. Han måtte vente på et spesiallaget belte som skulle holde alt på plass.

Legene kom fram til at jeg har fått det som mange eldre mennesker får, og slik presenterte min utskrivningslege det:

Putene som holder ryggvirvlene fra hverandre, ser bra ut, bortsett fra den nederste som har gått i stykker. Dette skaper smerter som blir sendt til isjiasnerven og skaper betennelse nedover i beinet. Dette er slik han tegnet det opp, på et A4-ark.

Disse problemene vil antageligvis følge deg resten av livet og komme og gå, mente han. Derfor skal jeg de neste fem dagene få sprøyter, en hver dag, og deretter bruke tabletter når smertene kommer som verst.

«Vær forsiktig med krappe bevegelser», mente han, men jeg skal til en spesialist i samme sykehus om en uke, og han vil fortelle mer.

Akkurat nå er smertene nesten helt borte, men beina er slappe, og knærne svikter på en måte som er svært ubehagelig. De knekker sammen uten varsel.

Jeg har fått låne en spaserstokk av Gro, en stokk som reduserer presset på høyre bein, og jeg får mye støtte fra mennesker vi møter. Til og med på bussen reiser yngre mennesker seg for meg.

I dag, lørdag, fikk jeg den første sprøyta, og slik skal vi fortsette i fire dager til. I tillegg har jeg fått tabletter som kun skal brukes når de kraftigste smertene slår til, men i natt sov jeg i samme seng som min elskede, og det er lenge siden, over en uke siden.

Hvorfor innledet jeg med at det noen ganger ikke er så dumt at vi blir syke mens vi er utenlands? Svaret er enkelt: Så godt som ingen lang ventetid. Alt flyter greit. Tolkene står klare, nesten uansett hvilket språk vi snakker. Årsaken er selvfølgelig at vi har betalt vår reiseforsikring.

Men slik vil vi vel absolutt ikke ha det hjemme selv om vi stadig dreier i retning av private helseforsikringer som gjør at de som betaler, går foran i køen. De siste var kanskje en politisk vri.

2014 09 30 (3)

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

2 svar til Syk i utlandet (24. oktober 2015)

  1. Ivar Fitje sier:

    Det er meget godt du blir bedre, Terje, og jeg håper absolutt det er permanent.

    Siden min Bergenskone og jeg er utenlandsnordmenn siden 1971 og har levet i Spania de siste femten år, må jeg gjøre en kommentar til dine meget positive observasjoner om den private del av spansk helsevesen. Vår spanske svigerdatter kommer fra en medisinsk familie med kirurger, urologer og tannleger (som har jobbet/jobber i offentlig og i privat praksis) og de alle er samstemte i å si at den medisinsk beste behandling i Spania får man ikke på private, men på offentlige sykehus. Og dess alvorligere sykdom du har, dess bedre er det å gå den offentlige veien. Vi vet av egen erfaring at service og komfortnivået i den private del av helsevesenet er mye bedre, og at ventetider er mye kortere, men om man har ett alvorlig helseproblem, er det jo viktigst å vite at det blir best løst, og ikke nødvendigvis at man har det beste enerom og den beste service. Jeg kjenner mange utlendinger her i Spania som har benyttet det offentlige helsevesen, og som er fulle av rosende ord om hvordan deres medisinske problemer ble løst.

    Gjennom min kone kjenner jeg meget godt til dine spesielle plager. For vel 25 år siden da vi bodde i Milano, hadde hun forferdelige smerter og kunne ikke finne en stående, sittende eller liggende stilling som ikke var veldig vond. Vi hadde lyst på privat sykehus, men da dette skjedde i feriestengte august i forbindelse med 15 august Ferragosto fridag, var det ingen privat klinikk som hadde rette leger tilgjengelig….. Vi endte derfor opp på offentlig sykehus der en enorm prolaps ble fjernet mellom L5 og L6, og hvor legene og pleierne ikke bare var meget hyggelige, men også dyktige. De gjorde en så god jobb at min kone aldri mer har hatt vondt i ryggen eller i isjasnerven.

    • Tusen takk for kommentaren. Jeg har ikke hatt noe sånt tidligere. Kontroll i morgen og hjemreise nittende november. Skal legge dine ord på minne. Takk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s