Mine tanker rundt bankens råkjør mot Røeggen som til slutt vant (22. mars 2013)

GrådigDet var for noen år siden at bankenes anseelse falt sterkt i mine øyne, så sterkt at de neppe får respekt fra meg igjen.

Småsparer Røeggen tapte penger på noe bankene kalte ”Garanterte Spareprodukter”, et navn som er svært misvisende i seg selv. Garantert Sparing er garantert sparing og ikke garantert tap, slik det viste seg å bli.

I tillegg kaller bankenes selgere seg ”rådgivere”, noe som indikerer at hos disse rådgiverne får kundene råd som skal virke til fordel for dem og dem alene. I stedet er disse rådgiverne det vi kaller ”råselgere” av bankprodukter og ”ulver i fåreskinn”.

Jeg var også for flere år siden utsatt for en av disse såkalte rådgiverne. Jeg var selv selger og syntes etter hvert at bankrådgiverens arbeidsmetodikk lignet mye på den jeg selv brukte i mitt salgsarbeid, så jeg spurte om han fikk bonus på det han forsøkte å få meg med på. Ansiktsuttrykket hans var nok.  Jeg hadde visst truffet blink. Jeg valgte en annen investeringsløsning, og dermed ble det slutt på de stadige møteinvitasjonene. Forskjellen på ham og meg var at han kalte seg rådgiver, mens jeg kalte meg selger.

Men tilbake til Røeggen som klaget til Bankklagenemnda som er bankenes eget behandlingsorgan. Banken aksepterte ikke avgjørelsen og trenerte saken gjennom hele rettssystemet helt til Høyesterett som i dag avgjorde saken i Røeggens favør.

Så til mitt ankepunkt i forholdet til Røeggen og mange andre privatmennesker. Banken er en organisasjon som består av profesjonelle mennesker som arbeider for å skaffe sin organisasjon maksimal profitt som hentes fra vanlige mennesker som oftest er amatører i forhold til dem de står overfor. Altså ikke noe likeverdig forhold, og for liksom å ”hjelpe” amatørene, kaller de seg ”rådgivere”.

Så til bankenes forhold til sine kunder. Dette forholdet ble belyst ved siste renteøkning som fikk pepper av så godt som alle – unntatt banklederne. Til tross for sterk motstand satte og setter de ”nesa høyt i sky” og sier ”det er oss som har rett” og ”dere som ikke forstår”.

Når jeg nå snakker med bankansatte stiller jeg alltid med alle følehorna eller hele sanseapparatet ute. Jeg vet jo at de er på jakt etter pengene mine, så mye som mulig, uten tanke på meg og mine interesser.

  – – – 0 – – –

If you want to read the blog in your language, please use http://google.com and translate.

If you want to subscribe, please sign up with your email address in the bottom of the third column. This is free.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Bare noen tanker, Hørt på radio, Lest i avisen, Penger, Sett på TV og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s