(22) KNM Alta (mobilisering i august – september 1968)

KNM ALTA (bildet er lånt fra Fartøylaget KNM Alta)

Jeg leser i Wikipedia:

–          Natten til tjueførste august 1968 ble Tsjekkoslovakia invadert av store styrker fra fire Warszawapaktland (seksten sovjetiske, tre polske, to ungarske og en bulgarsk divisjon), uten at tsjekkoslovakerne hadde mulighet til å sette seg til motverge. Invasjonen ble mottatt med forferdelse og fordømmelse i den vestlige verden.

Knapt en uke etter at jeg hadde kommet om bord i KNM Alta ble alle permisjoner plutselig inndratt uten forklaring. De som var på permisjon ble beordret tilbake til fartøyene sine, og det var oppbruddsstemning på Haakonsvern. Folk hadde det travelt og løp til og fra. Skipsmaskinene ble startet opp og røyk fra skorsteinene la seg som et teppe over kaiområdet.

Vi fikk liten informasjon om hvorfor, men det gikk rykter om at minesveiperne skulle inn i Lysefjorden. Noen snakket om øvelse, mens andre snakket om krise i Europa på grunn av russernes invasjon i Tsjekkoslovakia. Vi i radiorommet fikk forbud mot å starte senderne, mens all radiotrafikk skulle tas i mot. Time etter time, døgn etter døgn, satt vi foran radiomottakerne og skrivemaskinen eller i kryptorommet og dechiffrerte det vi fikk inn. Vi gikk på skift, fire timer i radiorommet, to timer til dechiffrering og to timer søvn, og etter hvert som vi dechiffrerte signalene, det var det meldingene ble kalt i marinen, forsto vi at vi var på vei inn i en førkrigssituasjon. Vi fikk forbud mot å snakke om det vi leste i de dechiffrerte signalene. Ingen skulle vite noe, og alle private radioer ble samlet inn av offiserene. Brevskriving ble også forbudt, så vi følte oss ganske isolert.

Artilleristen som hadde vervet seg for tre år, utbasunerte en dag i messa:

–          ”Vi går mot krig folkens. Da får jeg prøvd oerlikonen!”

Oerlikonen var en maskinkanon på fordekket, for øvrig det eneste skytevåpenet vi hadde på minesveiperne. Vi skulle jo ikke skyte, bare fjerne miner.

Min kollega og jeg gikk etter hvert rundt halvt i svime på grunn av manglende søvn, og en dag, etter at jeg hadde vært i køya med mine tilmålte to timers søvn, var vi på vei inn i Lysefjorden. All spøk var plutselig borte. Jeg tror vi regnet med at nå ble det krig. Noen få av oss menige var gift og hadde barn, og for dem var det ekstra ille. Den siste uken hadde de ikke fått lov til verken å ringe eller skrive brev, men skipssjefen sa at alle pårørende ville bli informert fra det vi kalte Pentagon som var hovedkvarteret på Haakonsvern.

Slik hadde vi det i et par uker, men plutselig fikk vi ordre om å returnere til Haakonsvern for å klargjøre båten for å gå nordover. Mobiliseringen var over.

Du er kanskje lagt inn som abonnent til denne siden. Hvis du ønsker at jeg skal fjerne deg fra abonnentlisten, legger du bare inn ordene ”Vennligst fjern meg” i kommentarfeltet under. Har du andre kommentarer, er jeg takknemlig for disse. Ellers setter jeg stor pris på både positive og negative kommentarer. Jeg ønsker deg en flott dag.

Hvis du ønsker å abonnere på denne bloggen, kan du legge inn ”jeg vil abonnere” og e-postadressen din i kommentarfeltet. Dermed får du beskjed hver gang jeg legger inn et nytt innlegg.

Du kan se flere bilder og lese mer fra skribenten på http://vestfoldingen.com.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Marinen, Mitt liv, Sjømannsliv og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til (22) KNM Alta (mobilisering i august – september 1968)

  1. Fredrik Hiorth Lid sier:

    Du må nok ha vori på ein annan minesveipar, ettersom KNM Alta låg i opplag på dette tidspunktet. Vi kollidera med ein asfalttankar utanfor Stord i april 1968.

  2. Fredtik Hiorth Lid sier:

    Ja, du har sjølvsagt heilt rett. Beklager så mykje. Var sjølv innom på KNM Alta mange gonger etter reparasjonen, som var temmelig omfattande. Vi fekk jo ny båt før avgangen til sveipinga i Den Helder, men den klarte vi å øydelegge etter kollisjon i havnebassenget i Stavanger i september. Det var med ein fiskebåt frå stb. utan lanternene tent. Kollisjonen med Alta utanfor stord var heller ikkje vår feil ettersom den kom frå bb. Har skrivi ein del om dette, som du kan få om intr. Eg vat elektrikker på KNM Alta, Tista og Utla i frå febr. til des. 1968.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s