Dagbok 2012 02 25 – hos tannlegen

lørdag, 25. februar 2012

Etter behandlingen

Det er tre dager siden jeg fikk sjokkmeldingen.

–          ”Her har vi mange utfordringer”, sa tannlegespesialisten. ”En kollega av meg pleier å si at i sånne situasjoner der det er så mange utfordringer, så mange steder, velger jeg å starte fra venstre”.

Hele undersøkelsen tok over en time. Etter femten bilder og flere spesialister er dommen klar. Mange tenner må trekkes, andre må rotfylles, implantater må inn og broer og kroner må bygges. Behandlingstiden beregnes til nærmere ett år og prisen til nærmere to hundre tusen kroner.

–          ”Hvis vi skal ta jobben, kan du like godt flytte hit inn”, smiler tannlegen skjevt. ”Du får mange timer i våre stoler, og det blir mange spesialister her på huset som skal inn i munnen din. Jeg er planleggeren, det er det jeg er best til”.

Jeg tenkte ikke så mye. Måtte det til, så måtte det til.

–          ”OK, når kan vi begynne”, spurte jeg. ”Forresten, vi bruker å reise til varmere steder på nyåret på grunn av astmaen min. Går det greit?”

–          ”Hva var det jeg fortalte deg?”, svarte han. ”Nærmere ett år og hyppige besøk her inne. Vi må ha kontroll underveis. Da har vi kommet til februar eller mars til neste år.”

Etterpå, da jeg satt i bilen på vei hjem og forklarte det hele for Inger Johanne, begynte jeg å tenke. Jeg som alltid har brukt tannbørste, tanntråd og tannstikker. Hvorfor gikk det så galt med mine tenner?

Jeg tenker etter, og husker turntreningene med stadige tannavskallinger og rotfylling. Jeg husker ungdomstidens tannlege som spurte om jeg gnisset tenner.

–          ”Du sliter mye på tennene dine”, sa han den gangen. ”Kjevene dine viser også at du jobber mye med bittet”.

Så kom tiden om bord på Thorsholm. To år med dårlig og næringsfattig mat. Sjelden eller aldri melk. Stuerten hadde kostøre per hode utbetalt kontant. Overskuddet beholdt han selv som en del av lønnen. Ingen måtte klage, mente skipperen. Han var gammel og engstelig for at kineserne ville lage bråk. De var mange og vi var få, mente han. Lekk vanntank med brakkvann og ingen evaporator gjorde at vi helst drakk brus og øl. Etter halvannet år om bord var jeg hos tannlege i England, en tannlege som tjente penger per boring.

–          ”Hva i all verden har du gjort med tennene dine?”, spurte tannlegen min da jeg kom hjem.

–          ”Engelsk tannlege”, svarte jeg.

–          ”Vi får rette opp det vi kan”, svarte tannlegen.

–          ”Årsakene til tannproblemene er nok mange”, tenkte jeg.

Mesteparten var min egen skyld. Det var jeg som ville turne. Det var jeg som ville til sjøs. Det var jeg som ville til engelsk tannlege. Resten er vel genetisk.

–          ”Spyttet renser tennene”, sa min tannlege, ”og spyttesten viser at du har dårlig spyttproduksjon. Slitasjen på tennene og kjevene viser bruksisme som er unormal tannbruk.”

Det var godt å ha Inger Johanne med meg i bilen. Jeg trengte å snakke.

–          ”Dette er jo ingenting sammenlignet med det mange andre opplever”, sier jeg. ”Egentlig bare peanuts sammenlignet med kreft og andre plager”.

Du er kanskje lagt inn som abonnent til denne siden. Hvis du ønsker at jeg skal fjerne deg fra abonnentlisten, legger du bare inn ordene ”Vennligst fjern meg” i kommentarfeltet under. Har du andre kommentarer, er jeg takknemlig for disse. Ellers setter jeg stor pris på både positive og negative kommentarer. Jeg ønsker deg en flott dag.

Hvis du ønsker å abonnere på denne bloggen, kan du legge inn ”jeg vil abonnere” og e-postadressen din i kommentarfeltet. Dermed får du beskjed hver gang jeg legger inn et nytt innlegg.

Du kan se flere bilder og lese mer fra skribenten på http://vestfoldingen.com.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Dagbok og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s