Våre fem dager på Svalbard – del 6

Onsdag, 22. juni 2011

Vi våkner til sol og vindstille knallvær. Solen på Svalbard virker mye sterkere enn den vi har på fastlandet. Den brøyter seg inn gjennom øynene og påvirker humøret på en særdeles god måte.

Sofia har bestilt tur for oss til Pyramiden med MS Polargirl. Turen er beregnet til ti timer hvorav to timer er avsatt til landbesøk i Pyramiden. Seilingsprogrammet er fastlagt slik: Avgang fra Longyearbyen klokken ni, Skansebukta klokken 1050, Pyramiden klokken tolv, Nordenskiöldsbreen rett etter avgang fra Pyramiden klokken to og deretter fuglefjellet Diabas med Polarlomvi og Lundefugl og ankomst Longyearbyen klokken 1830.

Vi har fått beskjed om å kle oss godt, og det har vi gjort. Fire lag oventil, tre lag lange nedentil, støvler på føttene samt lue og hette over lua. Vi spiser frokost sammen i leiligheten og vandrer ned mot krysset mellom Basecamp og Svalbard Lodge der en buss fra Nybyen skal plukke oss opp.

Vi er ved møtestedet i god tid så Sofia benytter tiden til å trekke oss innom Basecamp for å be om en omvisning. Hotellet er et bygd opp av drivtømmer som har kommet flytende fra Russland og strandet på Svalbard. Charlotte Hidle, den unge damen i resepsjonen er opprinnelig fra Sandefjord og viser seg som vennligheten selv. Hun trekker oss rundt i huset samtidig som hun forteller om ideen bak konseptet som har fire etablissementer på 78 grader nord samt flere i Afrika. Vi takker til slutt for oss og begir oss ut til hentestedet der det allerede er kommet et par fra Skottland.

Først kommer en buss. Den er ikke vår.

–          ”Det er stor trafikk i dag?”, spør jeg.

Sofia ser på meg, men svarer ikke. Det er jo slik det er her i Longyearbyen. Mange flere kjøretøy enn man kan forvente med bare fire mil med kjørevei. En dag da jeg sto oppe ved Huset og så nedover i byen, telte jeg tretten biler i bevegelse.

–          ”Det er sikrere med bil”, sa Bent, en venn av Sofia som kjører maxitaxi og guider. ”Da er vi trygge for isbjørn”.

Endelig kommer vår buss som allerede er neste halvfull, og få minutter senere blir dørene igjen åpnet for å slippe oss alle ut på kaia. Polargirl ligger der og venter på oss for å gi oss en liten smak av det Svalbards kyst kan tilby.

Inne i kabinen blir vi ønsket velkommen av skipets russiske guide Vadim med informasjon om sikkerhetsprosedyrer og seilingsprogrammet, og kort etterpå siger vi ut fra kaia. De fleste strømmer ut, noen på fordekket, noen til dekket aktenfor styrhuset og noen få til monkey island, dekket over styrhuset. De har best utsikt, men de har det også kaldest. Vi ser Reveneset på vår styrbord side forut og Hotellneset på babord side. Vi er på vei ut av Adventfjorden og ut i Isfjorden.

Mannen i resepsjonen lokker med nytraktet kaffe og tevann.

–          ”Kjøp en kopp med bilde av båten for ett hundre og tjue kroner å få gratis kaffe og te under hele turen”, lokker han, og vi faller for tilbudet. Kaffen er god, og det blir mange av dem, så ingen av oss angrer.

Inger Johanne trekker meg ut på dekket for å vise meg Reveneset der hennes tidligere kollega har hytte. Vi ser og vi ser, men vi finner ikke ut av det.

–          ”Kanskje det blir lettere på returen”, sier jeg.

Vi er snart ute på Isfjorden, og kursen blir lagt nordover mot Billefjorden. Været holder seg like bra, klart og solrikt med en lett og kald bris i ansiktet som gjør at vi innimellom må trekke oss i le, men det gjør ikke noe så tidlig på dagen.

Du er kanskje lagt inn som abonnent til denne siden. Hvis du ønsker at jeg skal fjerne deg fra abonnentlisten, legger du bare inn ordene ”Vennligst fjern meg” i kommentarfeltet under. Har du andre kommentarer, er jeg takknemlig for disse. Ellers setter jeg stor pris på både positive og negative kommentarer. Jeg ønsker deg en flott dag.

Hvis du ønsker å abonnere på denne bloggen, kan du legge inn ”jeg vil abonnere” og e-postadressen din i kommentarfeltet. Dermed får du beskjed hver gang jeg legger inn et nytt innlegg.

Vi er på vei ned til møtestedet der vi skal plukkes opp av en buss.

Vi er på vei ned til møtestedet der vi skal plukkes opp av en buss.

Basecamp: Charlotte Hidle sier ja til å vise oss rundt.

Basecamp: Charlotte Hidle sier ja til å vise oss rundt.

Ett av fellesrommene på Basecamp

Ett av fellesrommene på Basecamp

En av korridorene på Basecamp. Se på materialvalget, tømmerstokkene.

En av korridorene på Basecamp. Se på materialvalget, tømmerstokkene.

MS Polargirl ligger og venter på oss.

MS Polargirl ligger og venter på oss.

Vår russiske guide Vadim informerer oss om sikkerhet og seilingsplan.

Vår russiske guide Vadim informerer oss om sikkerhet og seilingsplan.

Her kjøper vi kaffe.

Her kjøper vi kaffe.

Vi er på vei, og det begynner å bli kaldt.

Vi er på vei, og det begynner å bli kaldt.


Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Reisebrev og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s