Våre fem dager på Svalbard – del 5.

Tirsdag, 21. juni 2011

Vår første hele dag på Svalbard.

Denne dagen skal brukes til å slentre rundt i byen, men først er det frokost for alle fire i leiligheten som vi låner av Sofia. Hun og Isabelle kommer tidlig ned fra Huset, og vi starter med speilegg som er Sofias ønske, og det er jo hun som eier leiligheten, og det er jo en liten takk samtidig som speilegg er en god start på dagen.

Kirken i Longyearbyen står først på dagens besøksmeny. Vi har hørt at den drives som en sjømannskirke med de aktivitetene som er vanlig på et slikt sted. Med døren oppe tjuefire timer i døgnet er et slikt sted et avkoblingens sted. Et sted der tankene kan falle i ro uten at noen stiller krav eller forstyrrer.

På veien til kirken passerer vi minneplaten over grunnleggeren av Longyear City, amerikaneren John Munro Longyear, som kjøpte Tronhjem Spitsbergen Kulkompani i 1904 og etablerte en by som skulle romme fem hundre mennesker. Allerede i 1916 overtok norske investorer selskapet til Longyear gjennom selskapet Store Norske Spitsbergen Kulkompani. Alt dette ifølge Wikipedia.

Kirken skiller seg fra en vanlig sjømannskirke ved at den har et tårn som vi ser lenge før vi kommer frem, men innvendig er den mer lik. Store fellesrom som brukes til både gudstjeneste og mange andre forskjellige aktiviteter, blant annet vaffelspising, blir vi fortalt av vikarpresten.

–          ”Den faste presten er på ferie på fastlandet”, forteller han.

Vi handler noen småting som kirken selger til inntekt for driften, takker for oss og begir oss nedover mot byen der vi slentrer gjennom gågata og både vindusshopper, shopper, spiser lunsj og avslutter med Dagens Rett på Huset.

På vei ned til byen igjen møter vi Birgit som vi kjenner fra Sandefjord og avtaler å ta en kopp kaffe med henne og en venninne som er på besøk, og ved nitiden om kvelden er vi fremme ved Radisson Blue, tar av oss fottøyet og på med tøfler, noe som er skikk og bruk flere steder i Longyearbyen.

Etter en hyggelig time sier vi takk for oss og trekker igjen oppover i retning leiligheten for å gjøre oss klare for morgendagens båttur til Pyramiden, det fraflyttede russiske stedet på Spitsbergen.

Du er kanskje lagt inn som abonnent til denne siden. Hvis du ønsker at jeg skal fjerne deg fra abonnentlisten, legger du bare inn ordene ”Vennligst fjern meg” i kommentarfeltet under. Har du andre kommentarer, er jeg takknemlig for disse. Ellers setter jeg stor pris på både positive og negative kommentarer. Jeg ønsker deg en flott dag.

Hvis du ønsker å abonnere på denne bloggen, kan du legge inn ”jeg vil abonnere” og e-postadressen din i kommentarfeltet. Dermed får du beskjed hver gang jeg legger inn et nytt innlegg.

Minnetavlen over han som stiftet Longyear City

Minnetavlen over han som stiftet Longyear City

Nærbilde av minnetavlen over Longyear Citys grunnlegger.

Nærbilde av minnetavlen over Longyear Citys grunnlegger.

På vei til kirken. Du ser tårnet til høyre i bildet.

På vei til kirken. Du ser tårnet til høyre i bildet.

Inne i Longyearbyen kirke.

Inne i Longyearbyen kirke.

Sofias leilighet i det gule huset inntil foten av fjellet Sukkertoppen.

Sofias leilighet i det gule huset inntil foten av fjellet Sukkertoppen.

Et kuriost butikkskilt, men slik er det mange steder i denne byen der mange går bevæpnet.

Et kuriost butikkskilt, men slik er det mange steder i denne byen der mange går bevæpnet.

Inger Johanne prøver klær.

Inger Johanne prøver klær.

Baren Svalbar. Mange sitter ute selv om temperaturen er langt under ti grader.

Kroa. Mange sitter ute selv om temperaturen er langt under ti grader.

Det "mysser" av folk i gå gata. (foto Terje Rønning)

Det "mysser" av folk i gå gata. (foto Terje Rønning)

Inngangen til hotell Radisson Blue i Longyearbyen. (foto Terje Rønning).

Inngangen til hotell Radisson Blue i Longyearbyen. (foto Terje Rønning).


Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Reisebrev. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s