Våre fem dager på Svalbard – del 1.

Den første gangen jeg registrerte at det var mulig å besøke Svalbard, var for tjue år siden. Det var auksjon i forbindelse med en innsamling på våre døtres barneskole. Jeg husker ikke hvor de innsamlede pengene skulle gå eller til hvilket prosjekt, men jeg husker at auksjonarius ropte ut:

–          ”Neste utrop er en tur for to til Svalbard. Det laveste bud er . . . . . ”

Hvor mye det var, husker jeg ikke, men jeg husker at jeg ropte ut en sum til auksjonarius. Jeg husker også at Inger Johanne grep meg i armen.

–          ”Hva er det du gjør? Jeg blir ikke med dit!”

Dette er tjue år siden, og det ble ingen tur til Svalbard. Jeg husker heller ikke om jeg ønsket å besøke øygruppen eller om det bare var et øyeblikks innskytelse.

Nå er det to dager siden vi kom tilbake fra Longyearbyen etter å ha vært på besøk hos vår yngste datter, Sofia, fra mandag til fredag. Hun har vært der oppe i tre måneder og har en foreløpig plan om å bli i minimum ett år og kanskje to.

Da hun overraskende kom med meldingen om at hun hadde fått jobb på det berømte Huset i Longyearbyen, ble vi raskt enige om at vi ville besøke henne i sommerperioden, og bestemte oss for at dette skulle bli fødselsdagsgaver til vår eldste datter, Isabelle, og oss selv. Vi har alle fire fødselsdager i april og juni, så det passet svært godt.

Inger Johanne kastet seg over en av sine yndlingsbeskjeftigelser som er å søke etter reiser på internett, og det gikk ikke mange dagene før tre billetter tur retur Longyearbyen var bestilt, med ankomst midt på dagen den tjuende juni som er fødselsdagen til henne som skulle besøkes. Det kunne ikke passet bedre.

Nå kom en periode med undersøkelser og planlegging.

–          Hva skal vi gjøre på Svalbard og hva slags utstyr trenger vi?

Vi snakket med henne som bor der oppe, men det var foreløpig bare mars, og snøscooteren var ennå i aktivitet, og det betydde vinter, mens vi ikke skulle reise før nærmere sankt hans, så vi var alle i litt villrede.

En av aktivitetene vi planla under vårt opphold, var en båttur enten til Barentsburg eller til Pyramiden, og siden Sofia allerede hadde vært på snøscootertur til Barentsburg, så falt vi ned på Pyramiden.

–          ”Du trenger varme klær”, leste vi på informasjonssiden på internett.

Ukene gikk, og det nærmet seg tiden for avreise. Vinterklærne som var stuet bort, ble hentet ned og lagt klar for nedpakking. Vi sjekket med Sofia og leste værmeldingene. Fra to til seks grader i Longyearbyen og enda kaldere ute på fjorden. Vi sjekket klærne igjen, prøvepakket og veide. Tjuetre kilo pluss ti kilo håndbagasje var tillatt, og vi gikk glatt under den vekten til tross for at vi hadde med en del som skulle bli igjen der oppe hos Sofia.

Flyet fra Gardermoen skulle gå tidlig på morgenen, og vi trengte noen ekstra timer til kjøring fra Sandefjord. I tillegg skulle vi plukke opp Isabelle som bor i Oslo og parkere bilen på Dalen Parkering utenfor Gardermoen, så klokken var ikke mer enn fire om morgenen da vi startet fra heimen vår i Sandefjord.

Nå var turen til sagnomsuste Svalbard i gang.

Del 2 av dette reisebrevet kommer i løpet av noen dager.

Du er kanskje lagt inn som abonnent til denne siden. Hvis du ønsker at jeg skal fjerne deg fra abonnentlisten, legger du bare inn ordene ”Vennligst fjern meg” i kommentarfeltet under. Har du andre kommentarer, er jeg takknemlig for disse. Ellers setter jeg stor pris på både positive og negative kommentarer. Jeg ønsker deg en flott dag.

Hvis du ønsker å abonnere på denne bloggen, kan du legge inn ”jeg vil abonnere” og e-postadressen din i kommentarfeltet. Dermed får du beskjed hver gang jeg legger inn et nytt innlegg.

Kart over Svalbard

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Reisebrev og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s