Jeg tenker "stakkars svensker"!

Stakkars svensker!

Nå får også de problemer med de ubehagelige ”brune” kreftene som dessverre er en iboende del av den menneskelige natur.  En ting er at vi har disse følelsene. Verre er det at de blir mye mer hørlige og synlige når vi får politikere som presenterer dem som riktige. Jeg tror at disse såkalte ”brune” kreftene eller følelsene kommer fra en helt normal frykt for det som er litt ukjent.

Da jeg var i Syd-Afrika i sekstiårene var det flere av de fastboende som fortalte meg at de mest aktive apartheid-tilhengerne var boere. Dem med engelsk bakgrunn var mindre opptatt av denne atskillelsen.

Da jeg spurte om hvorfor de mente det var slik, fortalte de at dem med engelsk bakgrunn hadde bedre formell utdannelse enn dem med boerbakgrunn, og av den grunn behøvde de ikke frykte for sine posisjoner. Uansett hvem som styrer, fortalte de, vil det alltid være behov for folk med utdannelse. Boerne derimot hadde jobber som lettere kunne erstattes av dem med mørkere hudfarge, og dermed var de mer engstelig for å miste jobbene sine hvis alle skulle få like rettigheter.

Så tilbake til oss her oppe i nord. Både nordmenn og svensker er ganske uvant med andre kulturer enn de mer vanlige svenske eller norske kulturene, selv om vi har hatt innvandrere fra mer fjerntliggende land i ganske mange år.

Prøv følgende eksperiment:

–          Lukk øynene og tenk deg at halvparten av naboene har flyttet og som nye naboer har vi fått innvandrere fra Midt-Østen og Afrika med sine hjemlige kulturer. Da er kanskje ikke naboens gressklipper det mest irriterende. Derimot vil vi kjenne annerledes lukter fra annerledes mat, høre annerledes musikk og tale; alt i vårt eget nabolag. Hva føler vi nå? Her er vi inne på det jeg tenker på: ”Vi vet ikke hvordan vi vil like et slikt naboskap, og denne uvissheten vår kan lett føre til engstelige”.

Offentlige politikere som nører opp rundt denne usikkerheten, vil ha lett for å skaffe seg tilhengere blant dem som er engstelige, og dermed kan vi lett risikere å få en uformell apartheidpolitikk som i verste fall kan utvikle seg til en formell apartheidpolitikk.

Hvordan skal vi så forhindre denne utviklingen?

Jeg vet ikke, men jeg tror at vi ikke må være redde for å si fra når vi hører fiendtlige uttalelser om disse nye og annerledes kulturene, og selvfølgelig menneskene. Sier vi ikke fra, vil dem som kommer med disse fiendtlige uttalelsene, kanskje tro at vi mener det samme som dem.

Jeg har flere ganger sagt fra i slike grupper, og noen ganger har dette fremskapt litt utrivelige oppfølgende kommentarer. Den verste var kanskje den gangen en kollegagruppe betraktet en muslimsk familie, tradisjonelt kledd, som passerte oss.

–          ”Disse jævlige svartingene. Hva skal de her å gjøre?”

Alle, uten unntak, så på hverandre og nikket seg enige, men jeg kunne ikke la det ligge, så jeg kommenterte det med å si at jeg ikke var enig. Dermed fikk jeg følgende kommentar fra en:

–          ”Den dagen dattera mi blir voldtatt av en av dem, er du en av de skyldige, Terje”.

Jeg tenkte at ”du verden hvor redde disse mine kolleger er, og det uten at de kjenner dem”.

Om Terje Rønning

Jeg er mann, født 1947 på Nøtterøy, gift, to barn. Barneskoler: Skjerve skole på Nøtterøy, Sem skole og Linnestad skole i Ramnes. Realskole: Kjelle skole i Sem kommune. Andre skoler: Kontorlærlingeskolen i Tønsberg, Radioskole ved Tønsberg Navigasjonsskole. Stiftelsen Markedsføringsskolen i Oslo: Grunnkurs, fagkurs og studiekurs. Radiooffiser i Thor Dahl AS, salgskonsulent i Optura AS, distriktsjef i Union Mykpapir, markedssjef i Kristian Brekke AS Engros, daglig leder i Decorita Miljø og Renhold, salgssjef i Salgskontoret Horten AS, pensjonist fra 2011.
Dette innlegget ble publisert i Mine tanker og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s